Egy kontaktlencse miatt vakult meg a 63 éves férfi

Forrás: Flickr/Niek Beck -
parazita Vakság kontaktlencse fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy parazitától megfertőződött kontaktlencse miatt veszítette el bal szemének világát Stephen Souter.

Először iszonyú fájdalmat érzett a bal szemében Stephen Souter, később pedig teljesen megvakult rá - osztotta meg történetét a 63 éves férfi a Daily Mailel.

Forrás: Flickr/Niek Beck

A már nyugdíjas mérnök vakságát egy parazita által megfertőződött kontaktlencse okozta: Soultert az úgynevezett Acanthamoeba szaruhártyagyulladással diagnosztizálták orvosai, ám a szeme világát már nem tudták megmenteni.

A talajban, ivóvízben és tengervírben is megtalálható parazita általában a kontaktlencsét viselőknél jelenthet problémát, mivel könnyen a lencse és a szemgolyó közé szorulhat. Akár zuhanyzás, fürdés és úszás közben is a szembe kerülhet, és gondot okozhat, amennyiben az illető kontaktlencsét visel közben, a rossz higiéniai körülmények pedig még inkább súlyosbítják a helyzetet.

Az orvosok szerint kontaktlencse viselése közben elengedhetetlen, hogy tiszta kézzel nyúljunk a szemünkhöz, ne tartsuk csap alá a lencséket, és az előírásnak megfelelően rendszeresen cseréljük le őket.

Tévhitek a kontaktlencse körül

Számos tévedés kering a kontaktlencse viselése és tisztántartása körül. Érdemes ezeket tisztázni, hiszen súlyos gondokat, akár fertőzéseket okozhatsz saját magadnak, ha bedőlsz a tévhiteknek. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.