betegség kontaktlencse egészség látás szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számos tévedés kering a kontaktlencse viselése és tisztántartása körül. Érdemes ezeket tisztázni, hiszen súlyos gondokat, akár fertőzéseket okozhatsz saját magadnak, ha bedőlsz a tévhiteknek.

Ha rutinos kontaktlencse-viselő vagy, akkor nyilván tisztában vagy az alapszabályokkal, a kezdők azonban meglehetősen gyakran bizonytalanodnak el, és néha valóban nehéz eldönteni, mit szabad és mit nem.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Lilu13

Ám nézzük a leggyakoribb tévhiteket:

1. A csapvíz is jó lehet a lencse tisztítására

Ez tévedés, a csapvíz, még a felforralt, lehűtött csapvíz, és a kristálytiszta ásványvíz se alkalmas a fertőtlenítésre.

2. Egy-két alkalommal nem baj, ha a kontaktlencse bent marad éjszakára is

Nem igaz! Csak azok a lencsék maradhatnak benn éjjeli viselésre, amelyek kifejezetten erre a célra készültek. Súlyos fertőzéseket okozhat, és próbára teszi a látásod, ha elfelejted kivenni a lencsét.

3. A lencsék becsúszhatnak a szemgolyó mögé

Ez egyszerűen csak egy buta tévhit.

4. A lencse rátapadhat a szemgolyóra

Az igaz, hogy a kontaktlencse stabilan "ül" a szemgolyón, de ha ki akarod venni, azzal a speciális technikával, amit a szemorvos mutatott, kis gyakorlás után könnyedén megteheted.

5. Úgy sminkelsz, ahogy csak akarsz, a lencse viselése mellett is

Ez szinte igaz, de például a kikészítés menetének sorrendje nem mindegy. A lencse minden esetben a sminkelés előtt kerüljön be, és behelyezéskor soha ne legyen arckrém vagy testápoló az ujjaidon.

6. A könnyek kimoshatják a lencsét

Ez sem igaz. A könnyek csak átmossák, de nem mozdítják el a helyéről. Ha azonban a síráskor dörzsöld a szemed, az megmozdíthatja, félrecsúsztathatja a lencsét.

Celluxszal ragasztották le a baba száját http://www.life.hu/drlife/20140524-hangosan-sirt-ezert-celuxszal-halgattatak-el-a-kisbabat-a-fulop-szigeteken.htmlTúl hangosan sírt- ezért tapasszal hallgattatták el - írta a Daily Mail.Dr. Life--10 ok, amiért a férfiak sírnak – 10 ok, amiért nagyon szeretjük őkethttp://www.life.hu/drlife/20140523-a-ferfikonnyek-rendkivul-ertekesek-mert-csak-nagy-erzelmek-kepesek-elocsalogatni-azokat.htmlA sírás az egyik legkülönösebb és egyben legmegkapóbb emberi tulajdonság. Ám amíg a nők érzelmeik megélése mentén szinte „bármikor” képesek könnyhullatásra, a férfiakat keményebb fából faragták, és csak nagyritkán engednek szabad utat könnyeiknek.Dr. Life--Szomjas vagy, csak nem tudsz róla?http://www.life.hu/drlife/20140521-mennyi-a-szukseges-folyadak-mennyisege-egy-egeszseges-ember-szamara-naponta.htmlMég a csapból is ez folyik: igyál sokat! Rendben, tisztában vagyunk azzal, hogy inni kell, na de mennyit? Minimum két litert folyassunk le a torkunkon, vagy a duplája is jöhet? A Life.hu a "kötelező folyadékfogyasztás" mennyiségét derítette ki szakértője, Benke Rita természetgyógyász segítségével.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.