Felfedezték a világ legrégibb, 50 millió éves spermiumát

Forrás: Thinkstock -
spermium Antarktisz sperma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felfedezték a világ legrégibb, 50 millió éves spermiumát egy nyeregképző féreg megkövesedett gubójában az Antarktiszon.

Benjamin Bomfleur, a stockholmi Természettudományi Múzeum munkatársa és nemzetközi kutatócsoportja a Biology Letters című szaklapban mutatta be felfedezését. A szakértők egy nyeregképző féreg (Citellata) gubója 1,5 milliméteres szakaszának belső oldalát vizsgálták eletronmikroszkóppal. Eközben fedeztek fel hosszúkás, feltekeredett fonalakat, ostorszerű farokkal rendelkező magvas pálcikákat, azaz a jellegzetes nyeregképzőféreg-spermium részleteit.

Forrás: Thinkstock

A nyeregképző férgek ma ismert képviselői az orvosi pióca és földigiliszta. Testük enyhén kiszélesedő részében, a nyeregben választódik ki párzás során a spermiumot és petesejtet is tartalmazó nyálkás tok, ebben termékenyülnek meg a petesejtek. Egy ellenálló, fehérjedús folyadékkal teli gubó jön létre, amely ellátja a fejlődő lárvákat.

Miközben alig őrződtek meg a puha férgek és rövid életű spermáik fosszíliái, egyre több megkövesedett gubóra bukkannak a kutatók. A gubófalba zárt spermium igazán különleges lelet, az antarktiszi félsziget fosszíliákban gazdag tengeri lerakódásaiból származik - fejtették ki a kutatók.
Az állatvilág eddigi legrégibb ismert spermiumát egy 40 millió éves leletben, egy borostyánkőbe zárt gleccserbolhában találták. A most talált féregspermium hasonlít azon ma is élő gyűrűsférgekére, melyek rákokkal élnek szimbiózisban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.