Életet menthet a szódabikarbóna?

Forrás: Thinkstock -
betegség kutatás szódabikarbóna egészség tudósok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan csak a sütemények és torták hozzávalójaként gondolnak a szódabikarbónára, pedig a legújabb kutatás azt mutatja, hogy az összetevő ennél sokkal fontosabb szerepet is játszhat: életeket menthet.

A szódabikarbónában lévő bikarbonát alacsony szintje az idős embereket a korai halálozás 24 százalékkal magasabb kockázatának teheti ki. Az amerikai kutatás szerint a bikarbonátszint növelésével meghosszabbítható az emberek élettartama.

Forrás: Thinkstock

A vese és a tüdő együttműködve szabályozzák a lúgos bikarbonát és a savas szén-dioxid szintjét a vérben. Ezzel tartják fenn a szervezet optimális sav-bázis egyensúlyát, amely mellett a sejtek és a szervek megfelelően tudnak működni. Akinél a sav-bázis egyensúly nagymértékben felborult, azok más, súlyos betegségüket a kutatók szerint nagyon kis eséllyel élik túl. Azt azonban eddig nem tudták, hogy a szervezet sav-bázis egyensúlyának kisebb változásai befolyásolják-e a viszonylag egészséges emberek élettartamát.

A Utah Egyetem kutatói a Clinical Journal of American Nephrology című szaklapban megjelent tanulmányukban Dr. Kalani Raphael vezetésével azt vizsgálták, milyen összefüggésben áll a pH-érték, a szén-dioxid és a bikarbonát szintje az egészséges idős emberek hosszú távú túlélésében. 2287 személy adatait elemezték, akiket átlagosan 10,3 évig követtek nyomon.

Az eredményekből az derült ki, hogy

a normális vagy magas bikarbonátszinttel rendelkező emberek a halálozás hasonló kockázatával rendelkeztek az utánkövetés során, az alacsony bikarbonátszinttel rendelkező vizsgálati alanyokra azonban a korai halálozás magasabb kockázata leselkedett.

A kutatás eredményei alapján a vér bikarbonátkoncentrációja, melyet amúgy is gyakran mérnek, segítheti a klinikumban dolgozó orvosokat abban, hogy pontosabban azonosíthassák a korai halálozás fokozott kockázatának kitett betegeket.

Forrás: Thinkstock

A kutatók azt is hozzátették, hogy az alacsony bikarbonátszinttel rendelkező emberek számára előnyös lehet az olyan élelmiszerek nagyobb mennyiségű fogyasztása is, amelyek emésztésekor bikarbonát termelődik a szervezetben – az ilyen ételek közé tartoznak például a zöldségek és a gyümölcsök is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.