Új betegségtrend "hódít" a tiniknél

Forrás: Thinkstock -
betegség szívderítő tini inzulin-rezisztencia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha azt gondoljuk, hogy a gyerek, a kamasz azt és úgy ehet, amit és ahogy akar, mert ő még növésben van és egészséges, akkor nagyon tévedünk. Az inzulinrezisztenciáról is sokan gondolják azt, hogy az csak a felnőttek betegsége. Ez nem így van!

Amikor az IR betűösszetételt látjuk, akkor a többség értetlenül néz rá. Az inzulinrezisztencia rövidítése azonban egyre jobban bekúszik a köztudatba, lévén igen elterjedt betegség – ismerteti a jellemző tüneteket dr. Tar Attila endokrinológus. A testünk működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű cukor, egészen pontosan a glükóz felvétele. A cukorból állítják elő a sejtek a létükhöz és feladataik ellátásához szükséges energiát. A glükóz azonban nem tud önmagától bejutni a sejtekbe. Ehhez egy hormonra, az inzulinra van szüksége, amely a sejtbe jutását segíti.

Az inzulinrezisztencia kialakulásának hátterében az egészségtelen életmód is állhat Forrás: Thinkstock

Az inzulint a hasnyálmirigy speciális sejtjei, az úgynevezett Langerhans-szigetekben található béta sejtek állítják elő. A mennyisége attól függ, mekkora cukoradaggal (vércukor) kell megbirkóznia a szervezetnek. A veszélye is éppen ebben rejlik. A sok finomított élelmiszer, cukros üdítő és édesség, valamint a mozgásszegény életmód következtében a cukor mennyisége a vérben nagyon magas lesz.

A betegség diagnosztizálásáról és kezeléséről a Szívderítő.hu cikkében olvashatsz bővebben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.