A celebhírek miatt növekszik a dupla masztektómiák száma

mell műtét masztektómia celebek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre növekszik azoknak a nőknek a száma, akik dupla masztektómiának vetik alá magukat, vélhetően azért, mert a médiában egyre több híresség számol be mellrákjáról, illetve annak kezeléséről.

2000 és 2012 között összesen 17 híresség állt ki a nyilvánosság elé azzal, hogy mellrákkal küzd. A Michigani Egyetem munkatársai 727 cikket elemeztek a vezető nyomtatott sajtótermékekből, amelyek részletesen foglalkoztak a bejelentésekkel, illetve a celebek által választott kezelés bemutatásával.

Forrás: Thinkstock

Az Annals of Surgical Oncology című szaklapban publikált anyagból kiderül, hogy ez idő alatt négy híresség esett át dupla masztektómián, és a diagnózisról szóló cikkek 45 százaléka erről is szót ejtett. A hírességék közül tíznek volt egyes masztektómiája, amit csak a cikkek 26 százaléka említett."

Az emberek többsége nincs tisztában azzal, hogy a celebekről szóló hírek igenis hatással vannak az egészségügyi kérdéseke.

Naiv dolog volna azt hinni, hogy az ilyen forrásból vett anyagok nincsenek hatással döntéseinkre" - mondja a kutatást vezető Michael Sabel, a Michigani Egyetem munkatársa.

/1511/_gy_f2015111114363

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.