Hősként tisztelik a menstruációjáról beszélő kínai úszónőt

Forrás: Thinkstock -
úszónő Kína Rio de Janeiro olimpia 2016
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még mindig tabunak számít, pedig nyilvánvaló, hogy a legtöbb sportolónő teljesítményét jelentősen befolyásolja a menstruáció. Van, aki állítja, az első helyről az utolsóra esik vissza, de akad, aki képes leküzdeni a rosszullétet. Nos, Fu Yuanhui úszónő az utóbbi kategóriába tartozik, hiszen a váltó negyedik helye után a verseny előtti menstruációjáról beszélt.

Nemzeti hősként fogadták Kínában Fu Yuanhui úszónőt, aki a váltó negyedik helyének megszerzése után

a menstruációjáról beszélt.

Az amerikai Kathleen Baker, Hosszú Katinka, a kanadai Kylie Masse és a kínai Yuanhui Fu Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Al Bello

Egyébként nem csak Kínában, hanem világszerte is sokan vannak, akik tabuként kezelik a menstruációt, az ezzel járó fájdalmakat pedig sokszor csak női hisztiként kezelik. Ezért is volt meglepő, hogy Fu megszólalt a témában.

"Nem teljesítettem ma valami jól. Úgy érzem cserben hagytam a csapattársaimat" - mondta, mikor az állami CCTV riportere megkérdezte, miért fájt annyira a hasa, Fu ekkor elárulta hogy a verseny előtti napon jött meg neki.

"Tegnap jött meg a menstruációm, ezért nagyon fáradtan éreztem magam, de ez nem mentség, nem úsztam valami jól" - mondta a sportoló.

A menstruáció alatt a nők szervezete vért veszít, ezáltal pedig nagy mennyiségű vasat is, ami a fizikai és a szellemi teljesítőképességre is rosszul hat (A kép illusztráció) Forrás: Dreamstime

Fu nyilatkozata sokakból dícséretet váltott ki, és ennek hangot is adtak a kínai közösségi oldalakon. Rengeteg rajongó megjegyezte például, hogy a sportolónak nem kellene bűntudatot éreznie, hiszen

a negyedik hely is szép teljesítmény.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Egy kutatás egyébként rávilágított arra, hogy Kínában a hiányos iskolai felvilágosítás és a kulturális tabuk miatt csak a nők 2 százaléka használ tampont a menstruációja alatt.

Így hat rád a menstruáció - helló tűsarok!

Felpüffedt, vizesedő végtagok, ingerültség, görcsök és fejfájás. Ezek a tünetek egyértelműen tettenérhetőek a menstruáció alatt. De mi történik ezeken is túl a szervezetben? A teljes cikket itt elolvashatod!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.