Mégsem olyan káros a szelfizés?

Forrás: Thinkstock -
boldogság lelki egészség fotózás szelfi pszichológia káros
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nehéz elhinni, pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy a szelfizés valójában még boldogabbá is teszi azt, aki rendszeresen hódol e szenvedélyének. Pedig egy nemrég készített kutatás szerint nem véletlenül árasztják el a közösségi oldalakat az önfotók: csak 2014-ben például 93 millió szelfi töltődött fel androidos készülékekről, a megkérdezett tinédzserek 91%-a pedig posztolt már magáról ilyen jellegű képet. De mi áll a jelenség hátterében?

Úgy tűnik, a kutatókat nem hagyja nyugodni a szelfizés témaköre. Míg néhány korábbi vizsgálat szerint az önfotózás öl, butít és nyomorba dönt, addig amerikai tudósok egészen más következtetésre jutottak a szelfizés jelenségének vizsgálatakor.

Forrás: Thinkstock

Függőség és testképzavar

Egy, az Ohiói Állami Egyetemen készült vizsgálat kimutatta, hogy azok a férfiak, akik a legtöbb szelfit töltötték fel magukról különféle közösségi oldalakra, jellemzően narcisztikus és pszichopátiás vonásokat is mutatnak, egy másik kutatás pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy

akik 5 percnél több időt szánnak szelfikészítésre, valamit naponta 3-5 képnél többet készítenek magukról, már függőnek számítanak,

és tulajdonképpen betegként kell rájuk tekinteni.

A szelfikészítést a testképzavarral is összefüggésbe hozták már, ám dr. David Veale pszichiáter szerint a testképzavarral küzdők gyakran éppen azért készítenek magukról képet, hogy a kinézetüket ellenőrizzék, illetve megnézzék, valóban olyan rosszul néznek-e ki, ahogy azt ők magukról gondolják. Ezeket általában egyedül készítik, és a több száz vagy akár ezer képet soha senkinek nem mutatják meg.

Forrás: Thinkstock

Mi a megoldás?

Akkor mégis mire alapozta a fenti kutatás, hogy a szelfizés boldoggá tesz? A kutatás során 14 diákok kértek meg arra, hogy három héten át naponta háromszor készítsenek magukról mosolygós szelfiket, amiket csak a többi diák és a kutatók láthattak. A képek nem kerültek fel a közösségi oldalakra, ám

amikor a diákok a saját képeiket nézegették, javult a kedélyállapotuk.

A kutatást vezető Yu Chen szerint azonban egyáltalán nem arról volt szó, hogy a szelfik tették boldogabbá az alanyokat, mindössze arról, hogy a sok mosolygástól érezték magukat valamennyien jobban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.