A Pszichológus Pasi - Tökéletes nyaralásra vágysz? Engedd el!

depresszió Vakáció pihenés A Pszichológus Pasi utazás szabadság pszichológia nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyár felnőttként valami egészen mást jelent, mint régen. Míg gyerekként izgatottan írtuk a táblára a vakáció betűit, így számolva vissza a több mint két hónapig tartó nyári szünetig a napokat, addig felnőttként örülünk, ha 1-2 hétre ki tudunk szakadni a mókuskerékből, hogy lazíthassunk egyet. Pedig a nyaralás fontos: aki nem szakít rá időt, azt később a saját szervezete fogja kényszerszabadságra küldeni.

Ha nyár, akkor nyaralás – te is így gondolod? Nem egy ember bele tud betegedni, ha valamilyen okból nem sikerül szabadságra menniük. És persze azoknak sincs nyugtuk, akiknek összejön, hiszen a vakációzásból hazatérve könnyen megtapasztalhatják az utazás utáni depresszió érzését. A nyaralás utáni hétköznapok ugyanis könnyen tűnhetnek szürkének – pedig ennek nem feltétlenül kell így lennie.

Forrás: giphy.com

Légy nyitott!

A nyaralás sokak számára valamiféle mágikus jelentéssel bír, és ettől remélik, hogy megváltoznak, felszabadulnak, és teljesen kicserélődve térnek haza. Pedig mindehhez nem kell vagyonokat elkölteni, elutazni, mi több, még szabadságot sem kell kivenni. Minden a hozzáálláson múlik: az első és legfontosabb lépés, hogy meghozd a döntést, miszerint szeretnéd kihozni ebből a nyárból a maximumot. Tervezz kisebb-nagyobb kiruccanásokat, programokat, böngéssz a neten, csapj le a kínálkozó lehetőségekre, iratkozz fel hírlevelekre, de semmiképp se görcsölj rá!

Engedd el a tökéletességre való törekvésedet.

Tedd a szívedre a kezed, és kérdezd meg magadtól: mire vágysz igazán, és mivel töltenéd el a legszívesebben a jól megérdemelt pihenésedet?

Gyerekként minden egyszerűbb

Te emlékszel még arra, milyen könnyű volt gyerekként élvezni a nyarat?

Nem kellett sem luxusnyaralás, sem egzotikus helyszín vagy más egyéb extra és drága dolog,

csupán egy érdekes program, egy gombóc fagyi, vagy egy kis lavórba engedett víz, amiben pancsolni lehetett. Keress olyan tevékenységeket, amelyekkel fel tudod idézni ezeket a kellemes emlékeket! Még jobb, ha gyerekekkel együtt csinálod, így még egyszerűbb és vidámabb lesz, ráadásul biztos, hogy tele lesznek ötletekkel.

Forrás: Dreamstime

Spontánnak lenni jó!

A hosszas tervezés nem minden esetben hálálja meg magát, ha a cél a kikapcsolódás és a pihenés lenne. Térj el a megszokottól: ha eddig még nem próbáltad, hívd el a családodat vagy a barátaidat piknikezni, vagy szervezz nekik egy grillpartit, kerti partit!

Ha épp nem érnek rá, az sem gond: engedd meg magadnak azt a luxust, hogy beülsz valahová reggelizni,

meghívod magad egy fagyira, vagy csak kifekszel napozni egy jó könyvvel a kezedben. Ne zárkózz el semmitől: lehet, itt lenne az ideje, hogy kipróbáld gyermeked kedvenc videojátékát!

Hosszabb kiruccanások helyett mininyaralások

Úgy érzed, szükséged van a fizikai távolságra és egy teljes hétre ahhoz, hogy igazán ki tudj kapcsolódni, és eltávolodj a munkától? Az alapgondolat jó, ha azonban csak erre az egy hétre fókuszálsz, csalódni fogsz, és elfelejted élvezni a mindennapokat.

Jegyezd meg, hogy az idő relatív, és nem az a lényeg, hogy meddig tart, hanem hogy jól érzed-e magad közben.

Tanuld meg megélni a pillanatot, és belefeledkezni abba, amit éppen csinálsz. Nincs is jobb annál, mint amikor úgy érzed, megszűnik a világ körülötted. Ne számold vissza a napokat a nyaralásig: vakációzz már a hétköznapokon is! Szervezzetek programot estére, töltsétek együtt a hétvégét, és máris sokkal könnyebb lesz elviselni a munkát. Utazni és nyaralni jó dolog, de még emlékezetesebb lehet a nyár, ha minden hétre terveztek valami érdekeset.

Forrás: Dreamstime

Nyaralj ott, ahol éppen vagy!

Ha elengeded a gondolatot, ami szerint a nyaralás az utazással kezdődik, akkor számos új lehetőség nyílik majd meg előtted. Hiszen egy csomó otthoni program is remekül ki tud kapcsolni, és feltölt energiával: gyártsatok házi jégkrémeket, aztán üljetek le velük, és nézzetek filmet a kertben. Hatalmas élmény lehet a gyerekeknek, ha egy éjszakára felvered nekik a sátrat a kertben, és kint alszol velük, kánikula esetén pedig akár vissza is húzódhattok a hűvös négy fal közé, és szervezhettek egy egész napos filmmaratont.

Ha a fentieket szokássá alakítod, sokkal könnyebben fog menni a kikapcsolódás, akár „élesben" is, a nyaralás alatt.

A szabadságról való visszatérés után pedig ugyanúgy folytathatod, így pedig már nem is lesznek olyan szürkék a mindennapok. Hozd ki a legtöbbet az éppen rendelkezésre álló lehetőségekből, maradj játékos, éld a pillanatot, és ne felejts el kicsit gyerek maradni! Emlékezetes lesz.

A Pszichológus Pasi

Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.

nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.