Valóban ártalmatlanok a homeopátiás készítmények?

Forrás: Thinkstock -
homeopátia gyógyszer készítmény szer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tíz gyerek meghalt, körülbelül 400 pedig rosszullétről számolt be néhány hónappal ezelőtt – közölte akkor az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA). Az ügyben vizsgálatot indítottak, az ok hátterében pedig egy fogzást könnyítő homeopátiás szert sejtenek. Habár a készítmény gyártásával leálltak, mégis felmerül a kérdés: miért okozhat halált egy olyan szer, amely a homeopátia elvei szerint készült, így semmilyen mellékhatása nem kéne, hogy legyen?

Mi is a homeopátia?

A homeopátia vagy hasonszenvi gyógymód alternatív gyógymódot jelent, amelynek alapjait Samuel Hahnemann német orvos írta le először a 18. század végén. Kiindulópontja szerint a betegségek olyan szerekkel kezelhetők, amelyek egy egészséges emberben a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki – vagyis a hasonló gyógyítja a hasonlót.. A homeopátiás szerek előállítása sorozatos hígítással, illetve az egyes hígítások közötti rázással, ütögetéssel, dörzsöléssel, avagy úgynevezett áramoltatással történik.

Egy egészséges emberben a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki Forrás: Thinkstock

Lényegében azzal, hogy mindig kiöntik, mindig százszorosára hígítják, és ezt akár százszor, ezerszer is megismétlik. A végére gyakorlatilag semmilyen hatóanyag nem marad benne. A klasszikus homeopátiás szerekben tehát nincs hatóanyag – ezt a homeopaták is elismerik

– magyarázza dr. Novák Hunor, aki „természettudományos nonszensznek” nevezte a homeopátiát.

Arra, hogy hogyan hatnak a homeopátiás készítmények, a következő hasonlatot szoktam mondani: dobjunk bele a Földközi-tengerbe egy tablettányi fájdalomcsillapítót, várjuk meg, míg feloldódik, és mondjuk egy év múlva Ausztrália partjainál merjünk ki egy kanál vizet. Mivel a homeopátia tanai szerint a víznek memóriája van, emlékszik a hatóanyagra, ezért annak a kanálnyi víznek hatnia kellene.

A pézsmakacsa mája mint az influenza ellenszere

A homeopátiás készítmények hatástalanok – ezt mondja ki többek között a közel hatezer orvos és kutató által szerkesztett orvosi oldal, az UpToDate.com is.

Az itt leírtak szerint a placebokontrollált, homeopátia hatását vizsgáló kutatások egyértelműen azt mutatták, hogy a homeopátia nem több mint placebo, ezért semmilyen létjogosultsága sincs a betegségek kezelésében és megelőzésében

– mutatott rá Novák Hunor. Az orvos hozzátette: külföldön már több helyen kimondták, hogy amennyiben a homeopátiás nem pszichoszomatikus tünetekre, nem direkt placebóként használják, hanem bármilyen más betegségben javasolják kiegészítő terápiaként, az etikátlan cselekedet. A homeopátia hatalmas üzletnek számít.

Novák Hunor hozzátette: a homeopátia hatalmas üzletnek számít Forrás: Dr. Novák Hunor

Vegyük például az egyébként itthon is kapható homeopátiás szert, amely az ígérete szerint az influenza ellen nyújt védelmet. A készítmény alapjául a pézsmakacsa mája szolgál, feltalálója, Joseph Roy pedig azért döntött így, mert ugyanazokat a baktériumokat vélte felfedezni a spanyolnátha áldozatainak szervezetében, mint a rákban és a bárányhimlőben – avagy a pézsmakacsában is.

A dolog szépséghibája „mindössze" annyi, hogy ma már tudjuk, az influenzát nem baktérium, hanem vírus okozza, de ez az óriási logikai bukta nem zavarja a homeopatákat abban, hogy hirdessék ezt a hatástalan készítményt

– szögezi le a szakértő.

Akkor most veszélyes, vagy sem?

A homeopátiás szerekben tehát nincs hatóanyag, ha pedig innen nézzük, akkor a pénztárcánkon kívül semmi másra nem jelenthet veszélyt – miközben a fentiekben leírtak szerint 10 gyermek halálát okozhatták azok a készítmények, amelyeket fogzásuk megkönnyítésére adtak nekik a szülők.

Novák Hunor szerint a homeopátiás készítmények veszélye elsősorban az, hogy ezeknek a szereknek a gyártása nem kellően ellenőrzött.

Emiatt a gyártási folyamat során nagyon könnyen belekeveredhetnek különféle szennyező anyagok, ahogy a joghurtba üvegszilánk, vagy az ásványvízbe hasmenést okozó baktérium. Éppen ezért a homeopátiának hatása nincs, mellékhatása viszont lehet – ezért halt meg 10 gyerek az USA-ban, de világszerte több gyermek került már a homeopátia miatt intenzív osztályra

A szakértő szerint további veszélyt jelent, hogy sokan a betegségüket elsősorban homeopátiás készítményekkel, orvos és gyógyszerek nélkül, úgymond „természetes módon” próbálják meg kezelni saját maguk által. Mindemellett a homeopátiával kéz a kézben járnak az oltásellenes nézetek is károsak.

Mindemellett a homeopátiával kéz a kézben járnak az oltásellenes nézetek is Forrás: Thinkstock

Elég, ha arra gondolunk, hogy az úgynevezett oltáskivezetéssel a homeopátia is külön foglalkozik. Ez azt takarja, hogy az oltás során a szervezetbe került méreganyagokat a homeopátia segítségével kivezetik a szervezetből. Ez egy nagyon káros hatása, teljesen értelmetlenül a védőoltások ellen hangolják az embereket, riogatnak, aminek hatását a kanyarójárvány kapcsán láthatjuk

A szakértő hozzátette: nem csupán a homeopátiás szerekről, hanem más gyógyszerekről is bebizonyosodott már a vizsgálatok során, hogy semmilyen hatással nincsenek az adott betegségre.

Ilyen a kalcium is: sokan azt gondolják, hogy jó allergiára, miközben erre éppen semmilyen hatással nincs, csak éppen az alkalmazásakor szűnnek meg a tünetek. Sokszor olyan hamar szűnnek meg a tünetek, amikor a gyógyszer, kalcium még nem is hathat, mert nem szívódott fel a bélrendszerből

– magyarázza a szakértő.

Mi a megoldás?

A homeopátia maximum placeboként használható - azonban tudnunk kell, hogy a hatása ebben az esetben nem a szernek, hanem a szervezetünknek köszönhetjük.

A homeopátia hatékonyságára nincsenek tudományos bizonyítékok Forrás: Thinkstock

Az a baj, hogy az emberek nehezen tudják elfogadni azt, hogy az emberi szervezet egy csoda, egy fantasztikus szerkezet, amely képes arra, hogy meggyógyítsa önmagát. Gondoljunk csak arra, mi történik, amikor megvágjuk magunkat: ugyan nem olyan gyorsan, de eláll a vérzés, majd elkezd begyógyulni a seb. Pontosan így gyógyul meg a legtöbb betegségünk is

– magyarázza a szakértő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.