Új kankótípusokat fedeztek fel - Nem tudjuk gyógyítani

Forrás: Thinkstock -
betegség szex kankó nemi betegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sajnos egyre több olyan betegség üti fel a fejét, amivel nem tud mit kezdeni az orvostudomány. Most pedig felfedeztek egy olyan kankótörzset is, amely rezisztens minden kezeléssel szemben. 

A kankó/tripper vagy gonorrhoea néven ismert betegség egy bakterális fertőzés, amely nemi úton terjed. Sok esetben tünet nélkül lefolyik a betegség, de a nők körében időnként komoly szövődményeket okozhat: meddőség, petevezeték-gyulladás, méhnyakgyulladás, hashártyagyulladás, stb.

A kankó legújabb törzseire még nem tudjuk a megoldást Forrás: AFP

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban most néhány módosult kankófajra hívja fel az emberek figyelmét, amelyek már jóval "okosabbak", mint a régi elődök. A kankót eredetileg penicillinnel kezelték, de a rezisztencia miatt később már antibiotikumokra kellett váltani, ám az új törzsekkel szemben már ez sem elég, így a kutatók törhetik a fejüket, hogy hogyan fejlesszék tovább az elavultnak tűnő gyógyszereket.

A WHO szerint évente 78 millió ember fertőződik meg kankóval, és a kutatások szerint egyre kevésbé hatásosak az eddig használt gyógyszerek. Egy tanulmányban három olyan beteget is bemutattak, akire egyik antibiotikum sem képes hatni - írta meg a TheGuardian.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.