pollenallergia ételek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha valaki allergiától szenved, akkor érdemes odafigyelnie az étkezésére. Bizonyos gyümölcsök, zöldségek fogyasztása nem ajánlott, mert reakcióba lépnek a szervezettel.

A tünetekért a fehérjék a felelősek, amik ugyanúgy előfordulnak az allergiát okozó növényben, mint az ételekben, amit elfogyasztunk. Ez a keveredés teljesen megbolondítja az immunrendszerünket, és az étel hasonlósága miatt beindul egy allergiás folyamat, ami hisztamin felszabadulását eredményezi. Ennek tünetei nyálkahártya duzzanat, ajak, nyelvviszketés, torokbizsergés.

Allergiás reakciót válthat ki a zöldség, gyümölcs Forrás: Thinkstock

A keresztreakció például észrevehető azoknál, akik a nyírfapollenre érzékenyek. Nekik gondot okozhat az alma, őszibarack, cseresznye, szilva, sárgarépa, dió, mandula, kivi, zeller. (Az almánál függ a fajtától is. Ha saját magunkon észlelünk bizonyos tüneteket az ételek elfogyasztásakor, akkor legalább a pollenszezonban érdemes azokat elkerülni. A főzés némelyik allergénnél beválik, de pl. a dió, zeller, mogyoró esetében hatástalan. A keresztreakciók allergiadiagnosztikával könnyen kideríthetőek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.