Ezekkel a módszerekkel iktathatod ki a cukrot az életedből

Forrás: Shutterstock -
cukor egészség egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amíg hetente egy alkalommal megettek egy-két hagyományos cukrászsüteményt az emberek, addig semmi gond nem volt a cukorral. Ma azonban rengeteg élelmiszer tartalmaz hozzáadott cukrot, így szinte észrevétlenül eszünk belőle sokkolóan nagy mennyiségeket. A cukor pedig nemcsak, hogy hízáshoz vezet, a fogaknak és a májnak is ellensége, ráadásul több betegség okozója is lehet. 
  • Készíts táblázatot a cukorbeviteledről, így nyomon tudod követni, mennyit fogyasztasz. Közben arra is figyelj, hogy rendszeresen táplálkozz, mert ezzel elkerülheted, hogy a vércukorszinted hirtelen leessen.
  • Egyes tanulmányok szerint, ha több fűszert használsz az ételeidbe, kevésbé fogsz sóvárogni a cukor után. Használj több savanyú és a csípős ízt.
A csípős ízek csökkentik az édesség utáni vágyat Forrás: Shutterstock
  • A cukros gabonapehely helyett egyél zabkását. Egy adag zabhoz adj egy villával összenyomkodott banánt, ami kiváló természetes édesítő, és nagyon egészséges is. Ezzel akár 30 százalékkal is csökkentheted a cukorfogyasztásodat.

5 ok, amiért a zabpehely a legjobb reggeli

Unod a szendvicseket, nincs időd reggel rántottával bíbelődni, a gyümölcstől pedig csak éhesebb leszel? Kár tovább keresgélned, a zabpehely az egyik legjobb reggeli, amit csak választhatsz. Íme, 5 ok, amiért érdemes beiktatnod az étrendedbe, akár mindennap!
  • Cukros üdítők helyett igyál vizet. Így italonként 10 gramm cukortól kíméled meg magadat.
  • Ha turmixot innál, semmiképpen ne porból keverd ki. Használj friss gyümölcsöket és zöldségeket a reggeli italodhoz.
Indítsd a reggelt gyümölcs- zöldségturmixszal Forrás: Shutterstock
  • Ahelyett, hogy péksüteményeket ennél, inkább otthon készíts magadnak szendvicset. A teljes kiőrlésű kenyeret sokféle szendvicskrémmel fel lehet dobni.
  • Ha süteményre vágysz, akkor a legszerencsésebb, ha saját magad készíted el. Így pontosan meg tudod határozni, hogy mi kerüljön bele. Cukor helyett használj édesítőszereket. De ha egyszer-egyszer mézzel, vagy kókuszvirágcukorral ízesíted a süteményeket, abból még semmi baj nem lesz.
  • Amikor nassolni szeretnél, egyél inkább gyümölcsöt, esetleg magvakat, vagy készíts müzliszeletet otthon.
  • A feldolgozott élelmiszerek általában sok hozzáadott cukrot tartalmaznak, ezért ezeknek a címkéjét mindig alaposan nézd át, mielőtt a kosaradba pakolod őket.
  • A rejtett cukorforrások kapcsán olyan ételekre is gondolj, mint a porleves vagy a mirelit pizza, de például egy adag ketchup is tartalmaz 3 gramm cukrot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.