Ha így főzöd meg a mirelit zöldségeket, biztosan nem fertőződsz meg

Forrás: AFP/Photononstop/Riccardo Sala -
mirelit Listeria monocytogenes főzés zöldségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eláruljuk, hogyan érdemes fogyasztani a mirelit zöldségeket úgy, hogy biztosan ne kapjunk el tőle fertőzéseket.

Pár hete mindenki a Listeria-botrányról beszélt: mint ismeretes, egy hazai fagyasztóüzem zöldségeiben rejtőző kórokozó miatt halt meg 9 ember Európában.

A Ripost azt írja, van egy biztos módszer, hogyan védhetjük ki a fertőzést. A baktérium akár mínusz 18 fokon is megél, ugyanakkor a nagy hőt nem bírja. Épp ezért érdemes a mirelit árukat úgy megfőzni, hogy a vizet 2-3 percig legalább 75 fokra hevítjük. Ügyeljünk rá, hogy a zöldségek közepe is átfőjön. Így a baktérium elpusztul.

Magas hőmérsékleten főzd meg a mirelit zöldségeket Forrás: AFP/Photononstop/Riccardo Sala

A mirelit zöldségeket akkor is érdemes átfőzni, amikor salátákba vagy turmixokba szánjuk. Még a kukoricával is tegyél így, ez ugyanis a legveszélyesebb Listeria szempontból.

Szerencsére a gyümölcsökkel nem kell ilyen óvatosnak lenni: savas kémhatásuknak köszönhetően ugyanis nem kedveznek a baktériumoknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.