Hogyan mondjam el? 3 tabutéma a hálószobában

Forrás: Shutterstock -
tabutéma tabu cikatridina2019 hálószoba intim hüvelyszárazság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kínos átélni? Felhánytorgatni még inkább? A hálószobák tabutémáiról márpedig muszáj beszélni, mert ha nem kommunikálunk érthetően, az hosszú távon akár a kapcsolatunkba is kerülhet. Íme, a leggyakoribb nehézségek a hálószobából – segítünk megoldani őket!

1. Nincs orgazmusom, kénytelen vagyok megjátszani

Kínos pont az intim együttlétek ideje alatt, amikor a várva várt orgazmus elmarad. A nők – amikor rájönnek, hogy ez már nagy valószínűséggel nem fog bekövetkezni – előhúzzák a színjátszó énjüket és megpróbálják imitálni a katarzist, több-kevesebb sikerrel. A férfiak számára még ez a nevetséges lehetőség sem adott. Akár a férfi, akár a nő képtelen az orgazmus átélésére, az együttlétet mindkét fél kudarcként éli meg. Ha több ízben nem sikerül átélni ezt az örömteli pillanatot, az bizony kőkeményen rányomja a bélyegét a párkapcsolatra, ami a legtöbb esetben szakítással végződik. Nyilván nem mindegy, hogy mindez egy friss kapcsolatban vagy egy sok éve tartó házasságban történik meg, de jó hír, hogy mindkét esetben van megoldás. Először is fontos, hogy ne játsszuk meg magunkat! Az őszinteség minden jó párkapcsolat alapja. Érdemes alkalomadtán leülni, és átbeszélni a helyzetet: egy szókimondó, de nem sértő párbeszéd sok mindent megoldhat. Az okok ugyanis a legkülönfélébbek lehetnek: gátlásosság, frusztráció, félelem a másik elveszítésétől, attól, hogy nem tudunk megfelelően teljesíteni, de előfordulhat, hogy a gyereknemzés „feladata", az ágy mellett lihegő kutya, vagy éppen a szomszéd szobában csendesen szunyókáló gyermek miatt alakul ki valamelyik félben gát. Természetesen a lepedőgyűrés technikája is lehet a bajok forrása, de ha őszintén beszélünk arról, hogy kinek hogyan jó, máris közelebb kerülhetünk a vágyott célhoz, az orgazmushoz.

Akár a férfi, akár a nő képtelen az orgazmus átélésére, az együttlétet mindkét fél kudarcként éli meg Forrás: Shutterstock

2. Hüvelyszárazság

Hüvelyszárazságról akkor beszélünk, amikor a hüvelyben nem termelődik megfelelő mennyiségű váladék. Tünete a hosszan tartó égő, viszkető érzés. Ha a hüvelyszárazság oka az ösztrogén hormon hiánya, akkor vizelési panaszokkal vagy kellemetlen szagú, sárgás folyással is társulhat. Mivel a hüvely nem nedvesedik megfelelően, az intim együttlét fájdalmassá, nehézkessé válhat, ami később a párkapcsolat megromlásához is vezethet. Éppen ezért nem árt odafigyelni a tünetekre, és időben elkezdeni orvosolni ezt a problémát. A hüvelyszárazság leggyakoribb kiváltó oka az ösztrogénszint csökkenése, amely különböző tényezők következménye lehet, így a probléma kortól teljesen függetlenül, bárkinél felütheti a fejét. Enyhébb esetekben a lokálisan alkalmazható krémek, hüvelykúpok sokat javíthatnak a helyzeten. Amennyiben huzamosabb ideig fennáll a probléma, mindenképpen keressük fel a nőgyógyászunkat, mert előfordulhat, hogy ösztrogénterápiára vagy egyéb gyógyszeres kezelésre szorulunk. Mindenesetre jó hír, hogy ez a probléma könnyen orvosolható. Ha pedig nem orvosi okai vannak a hüvelyszárazságnak, hanem a megfelelő minőségű és mennyiségű előjáték hiánya áll a háttérben, akkor érdemes elnyújtani az ágyig vezető „udvarlási" folyamatot.

A hüvelyszárazság leggyakoribb kiváltó oka az ösztrogénszint csökkenése Forrás: Shutterstock

3. Nagyon szeretném, de menstruálok

Egy hosszabb kapcsolatban érthető módon ez nem probléma, hiszen a felek számára már világos, hogy ki hogyan szereti, vagy éppen hogyan nem. Rosszabb esetben is mindössze néhány napot kell átvészelni, és újra egymásnak eshetnek a párok. A gond ez esetben inkább a friss kapcsolatok sajátja, hiszen ilyenkor heti egy-két napra korlátozódik a szerelmesek találkozásának lehetősége. A várva várt randevú idején menstruálni valóságos csapás a nő számára, és bizony sokszor nehézséget okoz ezt a tényt megosztani a másik féllel. A kulcs ez esetben is az őszinteség. Mivel egészségügyi szempontból menstruáció idején is lehet szexuális kapcsolatot létesíteni – ennek szabályairól ITT írtunk bővebben – már csak a választottunk ízlésvilágát kellene feltérképezni. Az ebben az időszakban történő közösülésre ugyanis nem mindenki nyitott, sőt vannak, akik kifejezetten undorodnak a vér látványától. Érdemes itt is alaposan átbeszélni a határokat – és ha humorosabb formába öntjük az egészet, az bizony mindenki számára könnyebbség lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.