Így él Máté, az első gyerek, aki hazánkban esett át szívátültetésen

Forrás: Shutterstock -
transzplantáció szívátültetés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hosszú út vezetett idáig, de Máté végre teljes életet élhet. Ő az első gyermek, aki hazánkban esett át szívátültetésen. 

Máté az első gyermek, aki itthon esett át szívátültetésen. A fiú most pontosan ugyanúgy élhet, mint a kortársai, de ezért sokat kellett szenvednie. Neki és a szüleinek is, ugyanis Máté néhai bátyjának, Tibinek a szíve sem volt tökéletes. Akkor az orvostudomány még nem tartott ott, hogy a gyermek életét megmentsék, de Mátéét már sikerült.

Máté teljes életet élhet az átültetés után – Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

„Tibike 8 éves volt, amikor kiderült, hogy szívizomgyulladása van – mondta a Blikknek az anya. –

Egy halvány reményt jelentett a szívklinika, de donor hiányában ott sem tudták megmenteni a kisfiunkat, végleg elbúcsúztunk tőle."


Minden transzplantáció arról szól, hogy ugyanolyan életet élhet a gyermek vagy a felnőtt, mint a betegsége előtt. Annyi év után végre érezzük ezt mi is: nagyon sok sorstársunkkal tartjuk a kapcsolatot, 2011 óta transzplantáción átesett gyerekekkel nyaralunk. Idén épp ott lesz Máté szülinapja is: körülbelül 200 ember ünnepli majd őt"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.