Nem az akaraterő hiánya okozza az elhízást

Forrás: Dreamstime -
akaraterő elhízás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Brit Pszichológiai Társaság kutatása alapján Nagy-Britanniában 2005 és 2017 között 18 százalékkal nőtt az elhízottak aránya, négy brit felnőttből egy elhízott, majdnem kétharmaduk pedig túlsúlyos vagy elhízott. Ezt a növekedést azonban nem magyarázza a motiváció hirtelen elvesztése, a válasz ennél sokkal bonyolultabb, "nem lehet egyszerűen az egyén akaraterejének a hiányára fogni" - idézte a BBC hírportálja a kutatást.

"Azoknál a legvalószínűbb az egészségtelen testsúly, akiknél nagy az elhízás genetikai kockázata, valamint akik olyan társadalmi, iskolai és munkakörnyezetben élnek, amely elősegíti a túlevést és a mozgásszegény életmódot" - írták a kutatók. Az elhízás kialakulásában nagy szerepet játszanak a gyerekkori traumák: a túlsúlyuk miatt specialistát felkeresők majdnem fele számolt be nehéz gyerekévekről.

Forrás: Dreamstime

A pszichológusok rendelkeznek a tudással és a tapasztalattal, hogy segítsenek az ellátórendszernek az elhízás hasonlóan hatékony gyógyításában - tette hozzá. A kutatók nem támogatják, hogy az elhízást betegségnek minősítsék, mert ezzel "elterelnék a figyelmet arról, hogy a viselkedésen sikerrel lehet változtatni".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.