Az egészséged kulcsa ott hever a torkodban – Az éneklés mint csodaszer

immunrendszer dadogás jótékony hatás egészség éneklés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy skandináv kutatás szerint három titka van a hosszú életnek: a kempingezés, a táncolás és az éneklés. Most ez utóbbi jótékony hatásait mutatjuk be.

Te is dudorászol a zuhany alatt? Esetleg rendszeresen jársz karaoke-bárokba? Vagy inkább a szemérmesek táborába tartozol, és soha nem mernél énekelni? Testi-lelki jólléted érdekében válj meg gátlásaidtól, és énekeld teli torokból a kedvenc dalaidat! Hogy miért? Soroljuk.

Énekeljünk, ha légzési nehézségeink vannak

Hallottál már a COPD-ről? Ez nem más, mint a krónikus obstruktív tüdőbetegség, amely a hörghurut és a tüdőtágulás együttes megnyilvánulását foglalja magában. A Sidney De Haan Kutatóközpont és a Canterbury Egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogyan hat a COPD-s betegekre a gyakori dalolás. A kísérletben résztvevők heti rendszerességgel jártak 90 perces próbákra. A kórus elindításakor arra panaszkodtak, hogy COPD-jük korlátozta napi tevékenységeiket: nehezen tudtak felsétálni emelkedőkön, gondot okozott a lépcsőzés, a bevásárlás, a házimunka és az, ha a busz után kellett futniuk. Stephen Clift professzor szerint amiatt, hogy a COPD-s emberek nehezen lélegeznek, jobban ki vannak téve a társadalmi elszigeteltségnek, szorongásnak és depressziónak. Az utánkövetésnél meglepő eredményekre derült fényt. A tüdőműködés és -kapacitás értéke a korábbi szinten maradt, bár ezek a COPD-seknél csökkenni szoktak. A résztvevők javuló állapotról számoltak be. A COPD-sek számára tehát kimondottan ajánlott az éneklés, mert átmozgatja a tüdőt, segít leküzdeni a depressziót és a szorongást, továbbá oldja a társas elmagányosodást.

A COPD-sek számára kimondottan ajánlott az éneklés, mert átmozgatja a tüdőt és segít leküzdeni a depressziót Forrás: Shutterstock

Énekeljünk, ha szépkorúak vagyunk

2015-ben az Alzheimer Társaság hívta életre az „Énekelj az agyadért!" elnevezésű programot, hogy támogassák pácienseik memóriáját. Az éneklés alatti ki- és belégzés ugyanis javítja a vérkeringést és az agyra is jótékonyan hat. Ez nem csak a demenciában szenvedőknek jelent segítséget. Bárki élhet ezzel a lehetőséggel, aki javítani akarja memóriáját és a koncentrációs képességét. Ezt támasztja alá egy, az Egyesült Államokban végzett tanulmány is, amely szerint azok a 65 év fölöttiek, akik kórusban énekelnek ritkábban járnak orvoshoz, kevesebb gyógyszert szednek, ritkábban esnek el, jobb a hangulatuk és kevésbé magányosak.

A halhatatlanság létezik – Fordítsuk vissza az öregedést!

A halhatatlanság vizsgálatához fontos tisztázni, hogy pontosan mit is értünk ez alatt: sebezhetetlenség, örök fiatalság, betegségekkel szembeni immunitás, a lélek autonomitása? A következőkben egyaránt szó lesz a sejt, a DNS felelősségéről és az emberi halhatatlanság véges mértékéről. Ráadásul pedig mutatunk még olyan „halhatatlan" állatokat, amelyek talán előbb pusztulnak el, mint hinnéd. Olvasd tovább!

Énekeljünk, ha túl sok a stressz az életünkben

Svéd szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy az éneklés nemcsak a vér oxigénszintjét növeli, hanem egyfajta boldogsághormont, oxitocint is felszabadít, csökkenti a stresszszintet és a vérnyomást. A göteborgi egyetem kutatói azt találták, hogy azoknak a szívdobbanása, akik kórusban énekelnek, összehangolódik. Ez olyan nyugtatóan hat ránk, mint a jóga. Az éneklésnek hatása van a pulzusszámra is. ez pedig csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Éneklés során pontosan, kontrolláltan kell levegőt venni. A ki- és a belégzés így hasonló hatást ér el, mint a jógalégzés. Segít ellazulni és a szívműködésünkre is kedvezően hat, mert oldja az izmok feszültségét, ezáltal csökken a kortizol nevű stresszhormon mértéke a vérünkben.

A zenélés az agyban is mérhető változásokat indít be. Ennek hatására pedig gyorsabban gyógyulhatunk egy stroke után.

Az éneklés nemcsak a vér oxigénszintjét növeli, hanem csökkenti a stresszszintet és a vérnyomást Forrás: Shutterstock

Énekeljünk, ha erősíteni szeretnénk immunrendszerünket

A frankfurti egyetem kutatói egy kórus minden egyes tagjától vér- és nyálmintát vettek az egyórás próba előtt és után. A résztvevők Mozart Requiemjét gyakorolták. Az eredmények azt mutatták, hogy az énekeseknek közvetlenül a próba után nőtt az S-IgA szintje. Ez egy olyan fehérje, amely antitestként van jelen az immunrendszerben. Ezzel szemben a passzív zenehallgatásnak nem volt ilyen érezhető hatása.

Énekeljünk, ha fejlesztenénk az önzetlenségünket

Az éneklés fokozza a bennünk élő altruizmust. Amikor dalolunk, szűk nézőpontunkról a közösség javára helyezzük a hangsúlyt. Minél nagyobb átéléssel dalolunk, minél több – hívjuk így – áhítatban van részünk éneklés közben, annál nagyvonalúbbakká és segítőkészebbekké válunk. Amikor összegyűlünk másokkal, hogy egy lélekemelő, közös élményben legyen részünk, a hiányosságok helyett a kapcsolatainkra összpontosítunk. Ez pedig paradox módon önerősítő, vagyis egy kiadós dalolás után sokkal jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Amikor összegyűlünk másokkal énekelni, a hiányosságok helyett a kapcsolatainkra összpontosítunk Forrás: Shutterstock

Mi mindenre jó még az éneklés?

Alise Ojay, a yorki egyetem drámaterapeutája az exeteri egyetemmel együttműködve azt találta, hogy az éneklés erősíti a torok izmait, ezáltal pedig csökken a horkolás gyakorisága, sőt jelentősen javíthat az alvási apnoén is, mely egy súlyos alvászavar. Ezenkívül a dadogásra is jótékonyan hat, emeli a fájdalomküszöböt. Az éneklés kíméletes testedzés idősebbek, fogyatékkal élők és sérültek számára, ugyanis megdolgoztatja a tüdő izmait, nem mellesleg az állóképességet is növeli.

A szerző nem orvos, ezért semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben olvasható módszerek hatékonyságát illetően. Bárminemű egészségügyi probléma esetén fordulj kezelőorvosodhoz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.