A vegán és vegetáriánus étrend növeli a stroke kockázatát

Forrás: Shutterstock -
stroke vegetáriánus vegán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Habár a vegán és a vegetáriánus étrendnek rengeteg előnye, jótékony hatása van, bizonyos betegségek kockázatát éppen, hogy növeli. Ezek közé tartozik a stroke is a legújabb vizsgálatok szerint. 

Egy friss kutatás szerint a vegán és vegetáriánus étrendet folytató emberek között 22%-kal csökken a szívbetegségek kockázata, a stroke lehetősége viszont nő, mintegy 20 százalékkal. Érdekes adat, hogy a halat viszont fogyasztók csoportjánál a stroke kockázata nem nő, a szívbetegségeké edig szintén csökken, habár "csak" 13 százalékkal.

A vegán és vegetáriánus étrendnek is lehetnek veszélyei Forrás: Shutterstock

A szívbetegségek kisebb kockázatánál szerepet játszik az alacsonyabb testsúly és vérzsírszint, illetve az alacsonyabb vérnyomás. A stroke-nál viszont már más tényezők játszanak: a vizsgálatok szerint a nagyon alacsony koleszterinszint lehet a hibás, amiért megnövekszik a stroke esélye a vegánok és vegetáriánusok között.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.