A PMS, mint a nők nagy mumusa! Tudd meg, hogy pontosan mit is takar ez!

Forrás: Shutterstock -
PMS premenstruációs szindróma premens2019
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A permenstruációs szindróma (PMS) a havi vérzés megjelenése előtti napokban okoz komoly problémát a nőknek. A megnevezés egy tünetegyüttest takar, amely lehet fizikai, pszichés vagy éppen mindkettő. Vannak, akiknek a PMS csupán apró kelletlenséget jelent, míg másoknak olyan szenvedést okoz, amitől az életminőségük is romlik. A premenstruális tünetek pontos kiváltó oka egyelőre tisztázatlan, de annyi biztos, hogy köze van a hormonrendszerhez.

Menstruáció előtt levert, ingerült vagy? Fájdalmat érzel a melledben vagy az izmaidban? Étvágytalansággal vagy éppen falánksággal küzdesz? Ebben az esetben lehet, hogy premenstruációs szindrómád van, amely sok nőt érint, és míg egyesek csak apróbb kellemetlenségként élik meg a tüneteket, másoknál komoly, vagy szinte elviselhetetlen fájdalommal járnak a panaszok. Összeszedtük, mit kell tudni a premenstruációs szindrómáról.

A permenstruációs szindróma a havi vérzés megjelenése előtti napokban okoz komoly problémát Forrás: Shutterstock


Mi az a PMS?

A premenstruációs szindróma, vagyis a PMS a nők nagy részét érinti, csak nem mindenkit ugyanúgy. A tünetek jellemzően a menstruáció előtt 7-10 nappal jelentkeznek, igen változatos formában.

Míg egyes nők csupán enyhe kellemetlenséget tapasztalnak, mások komolyan szenvednek a PMS tüneteitől,

ami az életminőségük átmeneti romlásával járhat, de akár munkaképtelenséget is okozhat. A panaszok a vérzés kezdetét követően egy-két napon belül maguktól megszűnnek. A PMS tüneteit semmiképp nem szabad félvállról venni, hiszen megjelenésük valószínűleg a hormonrendszer egyensúlyának felborulásához köthető, és emögött számos probléma húzódhat meg!

Mik a tünetei?

A premenstruációs szindrómának 150-nél is több tünete létezik, amelyek fizikaiak és pszichések egyaránt lehetnek. Lássuk a leggyakoribbakat:

Fizikai tünetek: mellfeszülés, alhasi görcsök, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, hányinger, bőrproblémák megjelenése, súlygyarapodás, erős szívdobogás, puffadás.
Pszichés tünetek: szorongás, hangulatingadozás, ingerlékenység, szomorúság, depresszió, harag, levertség, döntésképtelenség, csökkent koncentráció.
Egyéb panaszok: étvágytalanság, fáradtság, kívánósság, nemi késztetések változása, szédülés, alvászavarok.

A PMS-nek fizikai és pszichés tünetei egyaránt lehetnek Forrás: Shutterstock

Mi a kialakulásának oka?

A tünetegyüttes megjelenésének pontos kiváltó okát nehéz megmondani, de az bizonyos, hogy kialakulásában a női hormonoknak jelentős szerepük van. A nők ciklusát alapvetően két hormon szabályozza: az ösztrogén és a progeszteron.

A panaszok jelentkezése pedig arra utal, hogy a hormonrendszer kényes egyensúlya felborult,

ennek pedig számos oka lehet. A túl sok stressz, az alvászavar, a helytelen étkezés és a súlyproblémák is megzavarhatják a hormonrendszer működését, de különböző betegségek is súlyosbíthatják a problémát, mint a pajzsmirigy alulműködése vagy a mellékvesekéreg betegségei.

Mit tehetünk ellene?

Az életminőség romlásával járó tünetegyüttes kezelését nem szabad halogatni, hiszen amennyiben hormonális zavar áll a hátterében, az a testünk egész működésére kihat, és előbb-utóbb egyéb panaszok megjelenésével járhat.

Mivel azonban a PMS szerteágazó tünetekkel jár, egységesen, mindenki számára alkalmazható terápia nem létezik.

Mindenekelőtt orvosi segítséget szükséges kérnünk, a vizsgálatok során ugyanis meg tudják állapítani, valóban hormonális probléma áll-e a tünetek mögött, szükség van-e gyógyszeres kezelésre, és ha igen, milyenre. Könnyen lehet az is, hogy egy egyszerű diéta, vagy gyógynövény, mondjuk barátcserje alkalmazásával enyhíthetőek a panaszok, a relaxációs gyakorlatok és a rendszeres testmozgás bevezetésével is próbálkozhatunk, ezekkel ártani biztosan nem fogunk a szervezetünknek, de mindenképpen szakértő véleményét szükséges kikérni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.