Eljött az igazság pillanata: kiderült, mennyire veszélyes a tej fogyasztása az emberre nézve

Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo -
veszély hormon ösztrogén tej tehéntej
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Híresztelések szerint a tehéntejben található ösztrogén rontja a nemző- és fogamzóképességet. De mi az igazság? Tényleg veszélyesek a tejben lévő hormonok?

Az ösztrogén a tehéntejben természetesen előforduló hormon.

Az utóbbi időben rengeteg forrás arról számolt be, hogy a túl sok ösztrogén összezavarhatja az emberi ösztrogénszintet, sőt bizonyos rákfajták kialakulásához is hozzájárulhat. -írja a ragazze.

A Ljubljanai Egyetem munkatársai utánajártak, mi az igazság ezzel kapcsolatban. Az egérkísérletek során kiderült, hogy a tehéntejben található ösztrogénszintnél százszor magasabb hormonkoncentrátum sincs hatással a rágcsálók vérhormon-szintjére, reproduktív szerveik pedig teljességgel érintetlenek maradnak. Kiderült az is, hogy csupán az ezerszeres hormonkoncentrátum volt az, ami az egerek reprodukciós egészségére hatással volt.

A normálisnál jóval több ösztrogén sem zavarta össze a rágcsálók szervezetét, ami arra utal, hogy

a tej semmi esetre sem káros az emberre,

magas ösztrogéntartalma ellenére sem.

Az alacsonyabb zsírtartalmú tej fogyasztása lassítja a biológiai öregedést Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.