Ne vedd félvállról, ha nem jó a pH-d, elmondjuk miért

Női problémák
Forrás: Shutterstock -
hüvely intim2020 egészség intim higiénia ph-egyensúly ph érték
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hüvely egészséges állapotának fenntartásához a legfontosabb a a hüvelyflóra érzékeny egyensúlyának megőrzése. Ha ugyanis az intim zóna enyhén savas kémhatása megváltozik, a hüvelyben élő kórokozó baktériumok sokkal gyorsabban tudnak szaporodni, ami nemcsak az életminőségünket, de szexuális életünket is befolyásolhatja.

Ha hüvelyfolyásod mennyisége, szaga megváltozott, illetve hüvelyi diszkomfortérzet jelentkezik, elképzelhető, hogy hüvelyfertőzésed van. Nem érdemes halogatni a kezelést, hiszen a tünetek megfelelő, patikában kapható szerekkel (kenőcsök, kúpok) enyhíthetők, de ha nem tapasztalsz javulást, mindenképpen orvoshoz kell fordulni a problémával.

Ha hajlamos vagy hüvelyi fertőzésekre, vagy lehetőleg esélyt sem akarsz adni ezeknek, érdemes odafigyelned a megelőzésre is. Azon túlmenően, hogy mindig természetes anyagból készült fehérneműt viselj, ügyelj a megfelelő higiéniára, valamint a helyes táplálkozásra. Kevesen tudják, hogy a túlzásba vitt vagy egyoldalú diéta is okozhat hüvelyproblémákat.

Mindig természetes anyagból készült fehérneműt viselj és ügyelj a megfelelő higiéniára Forrás: Shutterstock

De mitől borulhat fel az egyensúly?


A normál hüvelyflóra megváltozását számos tényező okozhatja: antibiotikum kúra, elégtelen, vagy túlzásba vitt intim higiénia, a gyakori, indokolatlanul végzett irrigálás, sőt, olykor az intim higiéniás készítmények túlzásba vitt használata miatt is előfordulhat. A hüvelyflóra megőrzésében segít a gondos, rendszeres tisztálkodás, viszont kerülendők a műszálas, szoros fehérneműk. A hüvelyi irrigálást legjobb csak orvosi utasításra végezni, mert egyébként inkább káros, mint hasznos.

A női szervezetben zajló jelentős hormonális változások (fogamzásgátlók szedése, várandósság, változókor), bizonyos kémiai anyagok (szappan, tusfürdő, textilöblítő), krónikus betegségek (diabetesz) vagy pszichés okok (lelki trauma vagy tartós stressz) is szerepelhetnek a hüvelyflóra megváltozásának hátterében.

Természetesen, a szexuális úton terjedő fertőzések - számos egyéb figyelmeztető tünet mellett - ugyancsak a hüvelyfolyás változásával járnak.

Pszichés okok (lelki trauma vagy tartós stressz) is szerepelhetnek a hüvelyflóra megváltozásának hátterében Forrás: Shutterstock

Mi történik, ha felborul az egyensúly?


Amennyiben úgy látjuk, hogy megváltozott a hüvelyváladékunk mennyisége, állaga, színe, vagy a szaga, esetleg viszkető érzést is tapasztalunk – mielőbb keressük fel a nőgyógyászunkat. A panaszok okának tisztázása után a szakorvos által javasolt célzott kezelés mellett nagyon fontos a hüvely enyhén savas közegének, valamint a védő hatású tejsavbaktériumok (Lactobacillusok) állományának visszaállítása. Erre a célra számos készítmény kapható recept nélkül a patikákban.

Választhatunk olyan hüvelykrémet, amely segíti a pH helyreállítását, ezzel a hüvelyflóra egészséges működését, és használatával elkerülhető a bakteriális vaginózis.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.