megelőzés folát vitaminok magazin egészség prevenció B-vitamin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A folsav egy méltatlanul keveset emlegetett, ugyanakkor rendkívül fontos anyag, hiszen minden olyan életműködéshez szükséges, amely során sejtosztódás következik be. Leginkább a kismamáknak szokták ajánlani a szedését, pedig nem csak az ő szervezetüknek van szüksége a B9-vitaminra.

Mire jó a folsav?

A folsav vízben oldódó, hőre lebomló vitamin, amelyet a szervezet nem képes hosszú ideig tárolni. A folsavat a testünk számos élettani folyamatban hasznosítja, többek között elengedhetetlen a vérképzéshez, a sebgyógyuláshoz, az RNS és DNS szintézishez, a magzat egészséges fejlődéséhez, de kutatások bizonyítják, hogy hatásos gyógymód lehet a depresszióval, a köszvénnyel és akár a csontritkulással szemben is.
Legtöbbet a magzatkori idegcső záródási rendellenességgel kapcsolatban hallhatunk róla, mivel ha a terhesség előtt és alatt a kismama ügyel a megfelelő folsavbevitelre, jelentősen csökkentheti annak előfordulását.

Folsavban gazdag ételek Forrás: Shutterstock

A folsavhiány

Folsavhiány több okból is felléphet. Egyrészt a nem megfelelő mennyiségű és minőségű étkezés következtében másrészt, ha túl magas és túl hosszantartó hőhatásnak tesszük ki, mivel ennek következtében a folsav lebomlik. A B9-vitamin felszívódásához ráadásul egy különleges enzimre is szüksége van a szervezetnek, amely a bél hámsejtjeiben található, ha azonban a bélrendszert érintő betegségben szenvedünk vagy túl sok alkoholt fogyasztunk – amely nem engedi a specifikus enzimet dolgozni – szinte biztos, hogy folsavhiányban fogunk szenvedni.

A folsavhiány következtében vérszegénység, fáradékonyság, memóriazavar, hangulatingadozás, pszichés gondok, a fertőzésekre való fogékonyság léphet fel, de növekedhet a stroke és a szívbetegségek kockázata is.

Mit és mennyit?

Átlagosan egy felnőtt embernek napi folsavigénye 300-400 mikrogramm között mozog, amelyet legegyszerűbben étrendkiegészítők segítségével lehet fedezni. Aki mégis a természetes vitaminbevitel híve, annak érdemes spenótot, spárgát, fejes salátát, hüvelyeseket, brokkolit, májat, teljes kiőrlésű gabonaféléket és narancsot fogyasztania – de ilyenkor fokozottan érdemes ügyelni a sütés, főzés hőfokára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.