Indokolatlan fáradtság kínoz? Ezek lehetnek az okai!

Forrás: Shutterstock -
betegség fáradtság magazin alváshiány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Úgy érzed nem volt semmennyire sem megterhelő a napod mégis állva el tudnál aludni? Egésznap az ágyban feküdnél és megmozdulni is alig bírsz? Figyelj oda tested jelzéseire, ezeket jelentheti az indokolatlan fáradtság.

A fáradtság egy teljesen szubjektív fogalom, amit épp ezért orvosilag szinte lehetetlen definiálni. Fáradtak lehetünk egy kőkemény edzés után, az alváshiány miatt, ám a megmagyarázhatatlan kimerültség hátterében betegségek és különféle tényezők állhatnak.

Vérszegénység

Talán ez nem okoz meglepetést, hiszen az egyik legismertebb betegség, ami hírhedten bágyadtságot és gyengeséget tud előidézni. A vashiány vagy a túl kevés vörösvérsejt azt jelenti, hogy a vér a normálisnál kevesebb oxigént szállít, ha pedig az agy és a többi szövet nem kap elegendő mennyiségű oxigént, fáradtságot érzel.

Különféle autoimmun betegségek

Az efféle önmaguktól kialakuló betegségek esetén a szervezet antitesteket termel az egészséges szövetek ellen, ami súlyos károsodáshoz vezethet. Az immunrendszer támadása megletősen kimeríti a szervezet energiakészletét. Így pedig nem csoda, hogy az ember leterheltnek érzi magát. Ilyenkor ajánlott a rendszeres mozgás beiktatása a mindennapokba, amik igaz fárasztóak, de mégis megpörgetik az illetőt, ezzel becsapva a szervezetünket.

A megmagyarázhatatlan kimerültség hátterében betegségek és különféle tényezők állhatnak Forrás: Shutterstock

Pajzsmirigy problémák

A pajzsmirigyünk felelős azért, hogy kiválassza azokat a hormonokat, amelyek az anyagcserét szabályozzák. Amennyiben a pajzsmirigyhormon szintünk alacsony, az anyagcsere ezzel párhuzamosan lelassul. Ennek következtében pedig fáradttá válsz, a bőröd és a hajad kiszáradhat és testsúly gyarapodás léphet fel.

Terhesség

Bizony a terhesség első tünete is lehet az alvási ritmus összezavarodása és a fáradtság érzete. Az első trimeszter a nők testére rendkívüli hatással bír, hatalmas változások zajlanak le a szervezetükben, ezért ilyenkor abszolút természetes, ha a nők ekkor kimerültebbek.

Cukorbetegség

Orvosok szerint a cukorbetegség egyik alapvető tünete a kimerültség. A kettes típusú diabétesznek azonban nem jellemző mellékhatása. Ebben az esetben ajánlott a folyamatos vércukorvizsgálat, illetve meg lehet figyelni az ehhez társuló tüneteket is, mint például. bőrviszketés, szájszárazság, gyakori vizelési inger, sőt még a látásromlás is.

Lisztérzékenység

A lisztérzékenység olyan összetett felszívódási betegség a vékonybélben, melyet a gluténérzékenység idéz elő. Ebben az esetben a B-vitaminok felszívódási zavara lehet különösen veszélyes, hiszen az vérszegénységhez és kimerültséghez vezet. Ha mostanában jobban puffadsz és fájdogál a hasad intő jel lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.