Új magyar szabadalom a koronavírus gyógyításában

Forrás: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)/- -
ellenanyagok orvostudomány koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tüdőhegesedés kezelésében hatékony fluvoxamin terápia eredményességét vizsgálják hamarosan Semmelweis Egyetemen és egyes hazai járványkórházakban.

Dr. Fekete Andrea a Semmelweis Egyetem docense mesélt arról, hogy korábbi neurobiológai kutatások kimutatták, hogy a Sigma-1 receptor aktiválása csökkenti az agyban a gyulladásos folyamatokat. Azt már az általa vezetett kutatócsoport ismerte fel, hogy több szerv esetében is igazolható a központi idegrendszerhez hasonló védő mechanizmus, ilyen például a tüdő is. Felfedezésükkel, lehetőség nyílt az ilyen irányú gyógyszerfejlesztéseknek.

A fotó illusztráció. Forrás: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)/-

A fluvoxamin egyrészt kifejtheti hatását a tüdőgyulladás akut szakaszában, illetve a koronavírus okozta citokin vihart is gátolja, mivel csökkenti a gyulladást beindító anyagok termelődését. Ezen kívül tüdőgyulladás miatt kialakuló hegszövet termelődését is mérsékli.

A szakértők azt remélik, általa a koronavírus hatására kialakuló légzési nehézség is rövidebb ideig áll majd fenn – adta hírül a Semmelweis Egyetem.

A kutatócsoport szerencsére igen gyorsan engedélyt kapott a terápia kifejlesztésére, a kórházi kezelésre szoruló betegek bevonásával és egyéves követésével zajló vizsgálat novemberben kezdődhet a Semmelweis Egyetemen. A páciensek a kórházban és később otthon is kapják majd a fluvoxamin hatóanyagú tablettát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.