Tegyük rendbe a cikluszavart: ezek a legjobb tippek, hogy ismét helyreálljon az egyensúly

cikluszavar menstruáció premens2021
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az első vérzéstől a menstruáció rendszeressé válásáig akár 2 év is eltelhet. A havi vérzést a hormonrendszer rendkívül összetett működése szabályozza, amely a szervezetet érő külső és belső hatásokra egyaránt reagál. Sok nő tapasztal élete során valamilyen menstruációs zavart, melyek intő jelek is lehetnek, hogy akár a testi funkcióiban, akár a lelkében felborult az egyensúly.

Mi jellemzi a normális menstruációt?

A 22-34 napos ciklusokban jelentkező havi vérzés tökéletesen normálisnak számít, ha 4-5 napnál nem tart tovább és a menstruációs vér nem tartalmaz alvadékot. Bármi, ami ettől eltér, már menstruációs zavarnak tekinthető.

Egy nő átlagosan 480-szor menstruál életében, ez körülbelül 2880 napot jelent. Ennyi idő alatt szinte mindenki megtapasztal kisebb-nagyobb menstruációs zavarokat.

Egy nő átlagosan 480-szor menstruál életében, ez körülbelül 2880 napot jelent Forrás: Shutterstock

A menstruációs zavarok típusai:

  • vérzéskimaradás
  • az átlagosnál hosszabb vagy rövidebb ciklusok
  • az átlagosnál hosszabb vagy rövidebb ideig tartó vérzés
  • a két ciklus közötti pecsételő vérzés
  • túlzottan sok vagy épp túlzottan kevés menstruációs vér
  • darabos, alvadékos, netán élénkpiros színű vérzés
  • nagy fájdalommal, görcsökkel járó menstruáció

A menstruációs zavarok okai között szerepelhet PCOS (policisztás ovárium szindróma), inzulinrezisztencia, a pajzsmirigy alul- vagy épp túlműködése, progeszteronhiány, ösztrogéndominancia, endometriózis, polip, mióma, de akár a nemi szerveket érintő rosszindulatú daganat is. Ám nem minden esetben áll a háttérben szervi betegség.

A hormonrendszer, így a ciklusod is forródróton tartja a kapcsolatot a pszichéddel, így a cikluszavar hátterében valamilyen erős trauma vagy stresszhatás is állhat. Ha az életmódbeli változtatások és relaxációs technikák nem használnak, segíthet a barátcserje termésének hatóanyagait tartalmazó gyógyszer.

(X)

A hormonmentes Premens tabletta gyógynövényi összetevői pozitívan hatnak az érzékeny női hormonális szabályozórendszer működésére. A recept nélkül kapható tabletta hasznos lehet a menstruációs cikluszavar kezelésére. A megfelelő hatás kialakulása érdekében szedését érdemes több cikluson át folytatni. A Premens az egyetlen ellenőrzött és állandó összetételű, gyógyszerminőségű, barátcserje-tartalmú gyógyszer Magyarországon. Azt a koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazza, melynek hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, melyek terápiás célra történő használatát a gyógyszerügyi hatóságok nem javasolják.Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.