Karikó Katalinék felfedezése a HIV-vakcinához is közelebb viheti a tudományt

Forrás: AFP/Handout -
Karikó Katalin koronavírus-vakcina oltás HIV
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A messenger RNS technológiát használnák fel a HIV fertőzés elleni védőoltáshoz is. Karikó Katalinék felfedezése ehhez is közelebb viheti a tudományt.

Teljesen új irányt mutat a HIV vírus elleni harcban is a messenger RNS technológia. Ez ugyanis elvezethet egy olyan vakcina kifejlesztéséhez, amely nem csak megelőzi, de a fertőzés szakaszában fel is veszi a harcot a vírus ellen.

Karikó Katalin felfedezése a HIV vakcinát is elősegíti. Forrás: AFP/Handout

"A jelenlegi járvány ezt a folyamatot felgyorsította, talán 4-5 évvel. Most már a gyakorlatban is bizonyította a messenger RNS technika, hogy lehet ilyen alapon vakcinát készíteni. Tehát Karikó Katalinnak ez a felfedezése áttételesen a HIV vakcinát is elősegíti"
- árulta el Dr. Nagy Károly, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének egyetemi tanára a Szeretlek Magyarországnak.


A HIV vírust 1984-ben azonosították, ma már többféle gyógyszerrel lehet szinten tartani a betegséget, de aki elkapta, élete végégi kezelésre szorul.
"Egyedüli megoldás - már negyven éve tudjuk ezt - a vakcina. Viszont nem tudjuk pontosan, hogy hogyan kell megcsinálni" - mondta Dr. Nagy Károly.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.