5 tudományos tény, ami igazolja, hogy csokit enni igenis érdemes!

Forrás: Shutterstock -
tudomány csokoládé jótékony hatás magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha csokiról van szó, pillanatok alatt megtaláljuk az okát annak, hogy lelkiismeretfurdalás nélkül fogyaszthassuk. Sokan például azzal takaróznak, hogy a benne lévő cukor pörgeti az agyat, vagy azzal, hogy gyógyítja a sajgó lelket. De vajon mi igaz ezekből, és mi az, ami csak duma?

Antioxidánsokat tartalmaz

Amiben ez a kifejezés szerepel, az már rossz nem lehet. De akkor miért nincs ennek a ténynek nagyobb híre? Azért, mert a polifenolok (antioxidáns típus) mennyisége mindig attól függ, hogy a kakaóbab, amelyből a csokoládé készül, honnan származik.

Persze valamennyi polifenol minden csokiban van, csak nagyon eltérőek lehetnek a mennyiségek. Azonban ennek érdemes utánanézni, ugyanis a polifenolok segítenek javítani az általános kedélyállapoton, vagyis ha találunk egy olyan csokifajtát, aminek magas az antioxidáns tartalma, akkor abból érdemes időnként egy keveset fogyasztani.

A csoki relaxál

A nyugtató hatást az anandamid nevű vegyületnek, és az L-triptofán nevű aminosavnak köszönhetjük. Előbbi egy kannabinoid vegyület, amelynek hatása a kannabiszhoz hasonló - de persze jelentősen kisebb mértékben, tehát tulajdonképpen szinte nem is érzékelhető. A L-triptofán nevű aminosav pedig a pihenés-felelős, vagyis ennek köszönhetjük, hogy étkezés után álmoskásnak érezzük magunkat. De a triptofántartalmú ételek fogyasztása önmagában nem okoz álmosságérzetet, kell hozzá valamilyen szénhidrát, ami katalizálja az L-triptofán működését. A csokiban viszont ilyen bőven van - cukor formájában -, ezért nyugtatja az idegrendszert.

A csoki relaxál Forrás: Shutterstock

Természetes afrodiziákum

Teobromin van benne, ami növeli a szervek vérellátottságát, ami ugyebár a nemi szerveket is érinti - így pedig afrodiziákumként is működik. Ebben a cikkükben további természetes afrodiziákumokat vettünk górcső alá, amelyekhez könnyű hozzájutni.

Segít, ha beüt a havi baj...

Szinte minden nő arról számol be, hogy a menstruáció előtti napokban nagyon kívánják az édességet. Ennek nem csak az az oka, hogy a csokoládéfogyasztás boldogsággal tölt el, pedig ez is igaz, ugyanis PEA-t, vagyis feniletilamint tartalmaz, amely segíti a boldogsághormonok termelődését. Olyannyira, hogy ezt a vegyületet akkor termeli a szervezetünk, amikor szerelmes leszünk, tehát teljesen érthető, hogy amikor jókedvre vágyunk, csoki után nyúlunk, ám ezt nem csak a menstruáció előtt álló nők érzik így, róluk azonban mégis elmondható, hogy gyakrabban kívánnak valami édeset, mint mások. Miért?

Azért, mert a csokoládéban magnézium is van, ami pedig segít csökkenteni a görcsöket, illetve az idegrendszerre is pozitívan hat. Nem csoda tehát, hogy a menstruáció előtt csokira vágyunk.

A csokoládéfogyasztás boldogsággal tölt el Forrás: Shutterstock

Koffein is van benne!

Persze nem úgy kell elképzelni, hogy egy szelet csoki egyenértékű egy csésze presszó kávéval, mert közel sem erről van szó. Míg egy csésze presszó nagyjából 60-100 gramm koffeint tartalmaz, addig egy szelet csoki nagyjából ennek az ötödét. Tehát attól még, mert fogyasztottunk egy kis csokit, simán el fogunk tudni aludni, és talán észre sem vesszük majd az élénkítő hatását, de attól még a csoki is serkentőleg hat, csak sokkal finomabban.

Végeredményben tehát megállapítható, hogy a csoki egy szuperélelmiszer, amiből persze mértéktartással, de nyugodtan lehet fogyasztani, ugyanis számtalan olyan hatása van, amitől szebb és egészségesebb lesz az életünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.