Beoltották egy brazil város összes felnőtt lakosát: hihetetlen, ami ezután történt

Forrás: Shutterstock -
Brazília Brazil vakcina oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Brazíliában kipróbálták, mi történik, ha egy egész várost beoltanak koronavírus ellen.

Majdnem minden felnőttet beoltottak a koronavírus ellen egy kínai vakcinával. A kísérlet keretében azt vizsgálták a brazil Serranában, hogy az oltakozás milyen hatással van a fertőzés terjedésére -írja a BBC.

A 45 ezer lakosú városban a 18 év felettiek 95 százaléka kapta meg a CoronaVac-vakcinát február és április között, az eredmények pedig önmagukért beszélnek: miután a felnőttek háromnegyede megkapta a második oltást is, a városban 95%-kal csökkent a koronavírus miatt elhunytak száma, 86 százalékkal kevesebben szorultak kórházi kezelésre a világjárvány miatt, míg a tünetes esetek száma 80 százalékkal csökkent.

Ricardo Palacios, a Butantan Intézet kutatási igazgatója elmondta, hogy az emberek háromnegyedének beoltása után a vírus már kontroll alatt tartható, és a felnőttek átoltásának köszönhetően szerinte kockázat nélkül ki lehet nyitni az iskolákat is.

Palacios elmondta, hogy a tömeges oltás hatásosnak bizonyult a brazil mutáns, vagyis a WHO direktívája szerint már gamma névre keresztelt koronavírus mutációval szemben is.

A kísérletben használt CoronaVac oltószert Brazíliában, Törökországban és Indonéziában is használták, hatásosságát 50 és 90 százalék közé teszik. Hasonló technológiát használ, mint a hazánkban is használt Sinopharm.

Forrás: Shutterstock

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.