PMS-től szenvedsz? Vezess menstruációs naplót!

PMS menstruációs napló menstruáció premens2021
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevés olyan szerencsés nő létezik, aki életének egy-egy szakaszában ne szenvedne a menstruációt megelőző kellemetlen tünetektől. Ezek a havivérzés előtti napok sokunk életét keserítik meg, hiszen a rendkívül változatos testi és lelki tünetek átmenetileg negatívan befolyásolják az életminőséget, súlyosabb esetben a hétköznapi tevékenységekre, a munkavégzésre, a szabadidő eltöltésére, a szociális kapcsolatokra is hatással vannak. Komoly és időről időre visszatérő tünetek esetén érdemes orvoshoz fordulni. Ekkor nagy segítség lehet, ha rendszeresen menstruációs naplót vezetsz.

Mi a PMS?

Premenstruális szindrómának (PMS) nevezik azokat a tüneteket, amik jellemzően a menstruációt 7-10 nappal megelőzően, vagyis a tüszőrepedés és a menzesz közötti időben jelentkeznek, és a vérzés kezdete után a 1-2 napon belül maguktól is megszűnnek. A PMS testi tünetei között előfordulhat mellfeszülés, átmeneti súlygyarapodás, alhasi görcsök, illetve sokan testszerte megjelenő fájdalmakra panaszkodnak. Megjelenhetnek pszichés tünetek is, mint a szorongás, ingerlékenység vagy hirtelen hangulatváltozások. Nem ritka a farkasétvágy vagy a szexuális vágy megváltozása.

A PMS testi tünetei között előfordulhat mellfeszülés, átmeneti súlygyarapodás, alhasi görcsök. Forrás: Shutterstock

A PMS okai

A női ciklust alapvetően két hormon, az ösztrogén és a progeszteron vezérli. Termelődésük szabályozása, illetve egyensúlyban tartása az agyban történik. A menstruációt megelőző napokban a PMS-re jellemző tünetek olyankor jelentkeznek, ha a szervezetben valamiért megbomlik a menstruációs ciklust vezérlő hormonok egyensúlya. Normális esetben a prolaktin hormon a női szervezetben csak igen alacsony mennyiségben mutatható ki. A premenstruális panaszoktól szenvedő nők vérében az anyasági hormonnak is nevezett prolaktin hormon szintje gyakran meghaladja a normál értéket. A PMS hátterében olykor a szervezet vízháztartásának zavara áll, és van, amikor a mozgáshiány vagy a stressz váltja ki a kínzó tüneteket.

A menstruációs napló segíthet

Ha valakinek komolyabb tünetek nélkül és szinte óramű pontossággal jelentkezik a havivérzése, valószínűleg fejből tudja, mikor fog kezdődni a következő menzesz - ám kevesen ilyen szerencsések. Ha kellemetlen panaszaid vannak a mensi előtt és a ciklusod is rendszertelen, vagy ha babát szeretnétek, akkor mondhatni elengedhetetlen, hogy menstruációs naplót vezess. Egyrészt azért, hogy tudd, a normális ciklushoz képest mennyivel előbb vagy később jött meg a menstruációd, másrészt pedig azért, hogy hónapról hónapra lejegyezd, milyen tünetek jelentkeztek a vérzésed előtt esetleg közben. Tudnod kell, ha a havivérzésed nem szabályos időközönként jelentkezik, annak legtöbbször hormonális okai vannak, amit ki kell vizsgáltatni. Ha orvoshoz fordulsz, egy 2-3 hónapon át vezetett menstruációs napló a szakember számára is komoly segítséget jelenthet.

Ha a ciklusod is rendszertelen, vagy ha babát szeretnétek, akkor elengedhetetlen, hogy menstruációs naplót vezess. Forrás: Shutterstock

Milyen a jó menstruációs napló? Hogyan vezesd?

Fontos, hogy ne csak az időpontot jegyezd fel a naptáradba vagy jelöld az applikációban, hanem azt is mindig listázd, milyen testi vagy lelki tüneteid voltak. Írd bele, ha görcsölt a hasad vagy „kietted a fél hűtőt", ahogyan azt is érdemes feljegyezni, ha kimozdulni sem volt kedved vagy a szexuális vágy terén tapasztaltál valamilyen változást. A fizikai tüneteidet érdemes pontosan leírni, mi és hol fájt, mennyire és mennyi ideig. Ha elkezdődik a vérzésed, annak a mennyisége és minősége is fontos információ lehet az orvosod számára. Az elhúzódó, túl erős vagy alvadékos vérzés például komoly fizikai elváltozásokra hívhatja fel a figyelmet. Az is erre utal, ha a korábbinál több betétet vagy tampont kell használnod. Ha naplót vezetsz, tudnod kell, hogy a menstruáció első napjának a piros vér megjelenése számít. A „rendes" vérzést megelőzően megjelenő barnás vércseppek még a premenstruációs szakaszhoz tartoznak, és ha ez a „barnázás" 1-2 napnál hosszabban tart, az is hormonális zavarról árulkodhat. A menstruációs ciklus végének az a nap számít, amikor még tart az élénk vérzés, ám amint az már barnásra és gyengére változik, már a posztmenstruációs szakaszról beszélhetünk.

A PMS kezelése

A PMS pontos kiváltó okát a mai napig nem sikerült egyértelműen tisztázni, ám a menstruációs napló vezetése segíthet abban, hogy személy szerint nálad mi az, ami enyhíti és mi az, ami fokozza a tüneteket. A naplódba mindenképpen írd bele azt is, hogy bizonyos életmódbeli változtatások hatására miként változott meg, avagy megváltozott-e egyáltalán a közérzeted: befolyásoló tényező lehet például a táplálkozás vagy a sportolás. A premenstruális szindróma tüneteit számos módszerrel lehet enyhíteni. Amennyiben nem áll a háttérben szervi elváltozás vagy komolyabb hormonzavar – aminek megállapítása orvos feladata! – gyógynövénytartalmú, vény nélkül kapható gyógyszert is alkalmazhatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.