A túl sok szex is okozhat bajt? Hallottál már a nászutas betegségről?

Forrás: Shutterstock -
szexuális együttlét betegség felfázás szex hólyaghurut szexualitás urzinol2021
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A felfázás kellemetlen tüneteit sok nő a szexuális együttlétekkel összefüggésben tapasztalja. Ennek oka a női intimtájék anatómiája, a végbél-, a hüvely- és a húgycsőnyílás közelsége. Az E. coli bélbaktérium a végbél környékéről az aktus során a hüvelybe sodródhat, majd onnan a hólyagba feljutva megtapad és gyulladást okozhat. De hogyan előzhetjük meg a kellemetlenségeket, és mit tehetünk, ha már megtörtént a baj?

A hólyaghurut még a legszebb, és legmeghittebb pillanatokat is elronthatja, ráadásul nagyon kellemetlen tünetekkel járhat. Ide tartozik a gyakori vizelési inger, a fájdalmas pisilés és az alhasi görcsök. Sokan nem tudják, de az intenzív szex is összefügghet a felfázással, ezért nevezték korábban a szex után jelentkező hólyaghurutot nászutas betegségnek. A jelenség hátterében a női intim tájék zsúfolt anatómiája áll, hiszen a nők végbél-, hüvely- és húgycsőnyílása egymás közelében található.

A szexuális aktus során ezen a területen igen intenzív tevékenykedés folyik, így a bélbaktériumok a végbélnyílás környékéről könnyedén a hüvelybe és a húgycsőbe juthatnak, ráadásul a hüvelyben mozgó hímtag még segíti is a kórokozók feljutását a húgyhólyagba. Ha a kórokozók a hólyagba kerülve elszaporodnak, az gyulladást okozhat, ami meglehetősen kellemetlen tünetekkel jár együtt. A felfázást nemcsak a gyakori, és intenzív szex idézheti elő, de a túl sűrű partnercsere vagy az aktus során fogamzásgátlóként használt spermicid készítmény is. Utóbbi a hüvely pH-ját eltolva korlátozza a spermiumok életképességét, miközben kedvező körülményeket teremt a hüvelyflórában élő kórokozók elszaporodásához.

Így előzd meg a bajt

A felfázás, és a vele járó kellemetlen tünetek elkerülhetők, ha betartjuk az alábbi tanácsokat:

Alapos tisztálkodás

A higiéniára mindkét partnernek kiemelten kell figyelnie: sem elhanyagolni, sem túlzásba vinni nem szabad. A túl gyakori mosdás vagy az illatosított intim mosakódószerek használata az ellenkező hatást válthatja ki. A védelmező, természetes savköpeny elpusztul, megkönnyítve a baktériumok dolgát. Langyos víz és egyszerű szappan használata bőségesen elegendő.

Hanyagoljuk az intim mosakódószereket, használjunk inkább szappant Forrás: Shutterstock

Szex utáni pisilés

A szexuális aktus után ajánlatos kiüríteni a hólyagot, a pangó vizelet ugyanis kiváló táptalaj a baktériumok gyors szaporodásához. Számuk 17-20 perc alatt képes megduplázódni, így a kórokozók rendkívül gyorsan átvehetik az uralmat a húgyhólyagban. Az sem mindegy, hogy pisilés után hogyan töröljük át az intimtájékot. Ha a törlés eddig hátulról előre történt, azon gyorsan változtassunk, mivel így a végbélnyílás környékéről könnyen a húgycsőhöz juthatnak a baktériumok. Az a helyes, ha a törlés elölről hátrafelé irányul.

Használj óvszert!
Kerüljük az óvszer nélküli szexet, különösen menzesz alatt. A vér és az ondó lúgos kémhatása kedvezőtlenül befolyásolja a hüvely savas pH-ját, szabad utat biztosítva ezzel az E. coli túlszaporodásának és megtapadásának. Ne feledjük, az óvszer kettős védelmet biztosít: a fertőzések és a nem kívánt terhesség ellen is hatásos.

Kerüljük az óvszer nélküli szexet Forrás: Shutterstock

Találd meg a megfelelő fogamzásgátlót!

Fontos, hogy körültekintően válasszuk meg a számunkra legmegfelelőbb fogamzásgátló módszert. Kérjük nőgyógyász segítségét, ha hajlamosak vagyunk a húgyúti fertőzésekre. A spermicid gélek vagy a méhen belüli fogamzásgátló eszközök fokozhatják a fertőzések kialakulását és az újrafertőződést is.

Ezt tedd, ha már megtörtént a baj

Ha mindenre odafigyeltél, mégis megtörtént a baj, ne csüggedj: a kezdődő hólyaghurut még viszonylag egyszerűen kezelhető. Gyakran antibiotikummal kezelik, de ezek a gyógyszerek nem csak a húgyutakban pusztítják el a baktériumokat. Az antibiotikum például a hüvelyben lévő tejsavbaktériumokat is megsemmisítheti, megkönnyítve egyéb betegségek, például a Candida-fertőzés kialakulását. A felfázás első tüneteinél ezért a bőséges folyadékfogyasztás mellett próbálkozzunk inkább gyógynövény-tartalmú szerek használatával. A medveszőlőlevél-kivonatot tartalmazó készítmények például gyulladáscsökkentő, antibakteriális és enyhe vízhajtó hatásúak. Ha ezek nem segítenek pár napon belül, vagy ha a tünetek súlyosbodnak, akkor természetesen orvoshoz kell fordulni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.