Egy férfi és egy nő Pilát Gábor magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újra a Life.hu-n olvashatjátok Pilát Gábor gondolatait kapcsolatokról, szerelemről, barátságról és persze a szexről is. Most az Egy Férfi és egy Nő című könyvéből olvashattok el egy részletet.

A szeretet elég

Szinte mindannyian éreztük már a szeretet felemelő érzését, és amíg nem kell meghatározni magát a szót, addig magunkban tökéletes a róla alkotott mentális képünk. Amikor definiálni kell, akkor talán zavarba jövünk, és amikor adni kéne belőle, elfogadni vagy megélni, akkor néha elbizonytalanodunk.

Mert mindennek az értelmét keressük. A szeretetnek is.

Amikor viszont nem találjuk meg valamiben az értelmet, akkor azt mondjuk: értelmetlen. Vagy maga a dolog, vagy az, aki nem tudja megérteni. Pedig talán nem az is értelmét kéne keresni, a pontos, és szavakba öntött meghatározását kergetni kétségbeesetten, hanem pusztán meg kéne élni, és hagyni, hogy keresztülragyogjon rajtunk.

"A szeretet elég" Forrás: Shutterstock

A buddhista mondás szerint „A Holdra mutató ujj nem a Hold". Ez ebben az esetben is igaz,

a legszebb szavak sem tudnak többek lenni, mint ujjak.

Szent Ágoston nem definiálja a szeretetet, és mégis gyönyörűen mutat rá a szeretet lényegére:

"Szeress, és tégy, amit akarsz.
Ha hallgatsz, szeretetből hallgass;
ha kiáltasz, szeretetből kiálts;
ha korholsz, szeretetből korholj;
ha kímélsz valakit, szeretetből kíméld;
a szeretet gyökere legyen meg benned,
s ebből a gyökérből csak jó fakad."

A szeretetnek sosincs szüksége igazolásra, védelemre vagy bizonyítékokra. Az csak az egónak kell, de neki annál inkább. Olyannyira, hogy anélkül nem is tudna létezni. Te azonban nem vagy egyenlő az egóval, ezért hát azt becsüld meg, és azt értékeld, amid van, és aki szeret. Ha nem így teszel, az élet fog megtanítani arra, hogy azt értékeld, amid volt, és aki szeretett.

Véleményem szerint, sem a világ legjobb tematikájával megtartott előadás, sem könyv vagy bármilyen életvezetési, párkapcsolati tanácsadás sem fog átütő és stabil eredményt hozni, ha nincs meg az emberben a változtatás határozott szándéka és a megfelelő gyakorlatba történő átültetés.

Pilát Gábor, a Tabuk nélkül a párkapcsolatról Facebook-oldal megalapítója.

Ez is érdekelhet: Pilát Gábor - Egy Férfi és egy Nő: A kiapadhatatlan életenergia bennünk van

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.