Aggasztó tünetek jelezhetik, hogy elkaptuk az omikron variánst

Fotó: Koncz Márton - Origo -
omikron variáns tünetek mutáció omikron koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miközben javában tombol a negyedik hullám, és hazánkban is egyre többen fertőződnek meg koronavírussal, egy új, súlyosabb variáns is felütötte a fejét.

A koronavírus új mutációja, ami az omikron nevet kapta, azért aggasztja a tudósokat, mivel jóval gyorsabban fertőz, mint a vírus bármelyik, eddig ismert variánsa. A Dél-afrikai Köztársaságban kimutatott változat mára a világ számos országában felütötte a fejét, köztük Kelet-Európában is.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa megerősítette az eddigi információkat: az omikron valóban sokkal gyorsabban terjed emberről emberre, mint a korábbi variánsok. A doktor emellett kitért arra, milyen tünetekből gyanakodhatunk arra, hogy az új mutáció fertőzött meg minket.

Az omikron gyorsabban terjed emberről emberre, mint a delta variáns fotó: Origo/Talán Csaba

Az omikron nem jár köhögéssel, légszomjjal, sem pedig ízérzésvesztéssel, ugyanakkor izületi fájdalmakat, gyengeséget, szapora szívverést és fejfájást tapasztalhatunk.

A koronavírus új változata eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést, a riadalmat inkább az okozza a tudományos körökben, hogy míg a delta mindössze 8 mutációt hordoz, addig az omikron az eredeti törzshöz képest közel 50-et, melyekből 32 a vírus által az emberi sejtekbe jutáshoz használt tüskefehérjét érinti – számolt be róla a Bors.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.