Eddig mintegy hatvan fertőzöttet mutattak ki a koronavírus új, omikron nevű variánsával az Európai Unió 11 tagállamában - közölte szerdán az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

Összesen 61 ismert eset van eddig, a legtöbb Hollandiában (16), Portugáliában (14) és Németországban (9). Dániában a helyi egészségügyi szervek legfrissebb jelentése szerint hatra emelkedett azok száma, akiknek szervezetében kimutatták a koronavírus omikron nevű változatát.

Olaszországban négy, Svédországban és Ausztriában három-három, Belgiumban és Spanyolországban kettő-kettő, Csehországban egy, illetve a Franciaországhoz tartozó Réunion szigeten is eddig egy ismert esetről tudnak.

Koronavírus - ECDC: eddig mintegy hatvan omikron variánssal fertőzöttet mutattak ki az EU 11 tagállamábanForrás: joel bubble ben / Shutterstock

Szakemberek ugyanakkor attól tartanak, hogy a vírusmutáció már jóval szélesebb körben elterjedt a hivatalosan ismertnél.

Oliver Keppler, a müncheni Max von Pettenkoffer virológiai intézet vezetője szerint turisták már hetek óta terjeszthetik a potenciálisan fertőzőbb vírusváltozatot.

Eddig a vírusmutációval megfertőződött személyek egyikénél sem léptek fel súlyos tünetek, illetve ehhez köthető haláleset sem történt.

Forrás: MTI