"Ne gondoljuk azt, hogy ezzel vége a történetnek" - A virológus szerint mégsem az omikron hozza el a megváltást

Forrás: PTE/Csortos Szabolcs -
betegség járvány pandémia COVID-19 omikron oltás covid oltás ötödik hullám Jakab Ferenc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár mindenki ebben reménykedett, és a hírek is erről szóltak, Jakab Ferenc virológus szerint az omikron korántsem jelenti a pandémia végét. 

Az elismert szakértő arról beszélt, hogy bár a legtöbben azt várják a szokásosnál enyhébb tünetekkel jelentkező és gyorsan terjedő omikron variánstól, hogy majdnem mindenki elkapja, így kialakul majd a nyájimmunitás, azért nem eszik ilyen forrón a kását.

Forrás: PTE/Csortos Szabolcs

„Az omikronról azt lehet tudni, hogy nagyon gyorsan terjed, és talán úgy tűnik, hogy enyhébb klinikai tünetekkel megúszható. Nem kérdés, hogy nagyon sokan el fogják kapni, és ez valószínűleg populáció szintű immunizálást is eredményez, de ne gondoljuk azt, hogy ezzel vége a történetnek" - mondta Jakab Ferenc.

A Forbesnak adott interjúban azt is elmondta, hogy szerinte az ötödik hullám sokkal nagyobb terhelést jelent majd az egészségügyi ellátórendszer számára, valamint, hogy a vírusfertőzés hosszú távon szezonálissá, enyhe vagy középsúlyos felső légúti tüneteket okozó betegséggé válhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.