Ezt az élelmiszert semmiképpen ne fogyaszd a koronavírus-járvány ideje alatt

Forrás: Shutterstock -
járvány finomított cukor élelmiszer koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A járvány ideje alatt a finomított cukor túlzott fogyasztása veszélyes lehet - állítja egy amerikai allergológus-immunológus.

Heather Moday allergológus-immunológus a CNBC oldalán megjelent, e témával foglalkozó írásában elmondta: a SARS-CoV-2 még az egészséges emberek vércukorszint-szabályozását is ronthatja, a diabéteszesek egy részénél pedig - kutatások szerint - további vércukorszint-szabályozási zavarokat okozhat. A vírus ugyanis a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjein található receptorokhoz is kötődik.

A cukorbetegség, amellett, hogy károsítja az ereket, megterheli az immunrendszert, arra ösztönözve, hogy megpróbálja helyreállítani a kárt, vagyis elhárítani a gyulladást. Ennek következtében viszont lassabban képes felvenni a harcot a szervezetbe kerülő kórokozók - a többi között a koronavírus - támadásával.

"Immunrendszerünk egészsége és kiegyensúlyozott működése szempontjából nagyon sokat számít, hogy mit eszünk. És nincs olyan összetevő, ami károsabb lenne, mint a cukor, különösen a koronavírus-járvány idején"

- írja Moday.

A finomított cukor koronavírus-járvány alatti túlzott fogyasztásának veszélyeire hívja fel a figyelmet egy amerikai allergológus-immunológus Forrás: Shutterstock

Az allergológus-immunológus azt tanácsolja, hogy ne csak a koronavírus-pandémia miatt, hanem általános egészségi állapotunkra való tekintettel is igyekezzünk mérsékelni az elfogyasztott cukor menniségét. Állítása szerint a cukorfogyasztás visszaszorítása az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy javítsuk immunrendszerünk működését.

Ehhez viszont érdemes néhány fontos dolgot betartani: tudatosan visszaszorítani az édességek - csokoládék, sütemények, cukorkák - és a finomított cukrot tartalmazó élelmiszerek - például gyümölcsjoghurtok, szószok, mártások, proteinszeletek - fogyasztását. Ezek tápanyagtartalma ugyanis alacsony, üres szénhidrátban viszont igen gazdagok.

Ha nassolni szeretnénk, válasszunk magas kakaótartalmú étcsokoládét vagy gyümölcsöket - tanácsolja Moday. Mint írja, nem kell minden édességet száműznünk az étrendünkből, de figyeljünk a mennyiségre és a minőségre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.