Jön a csodaorrspray: akár 8 órán át is védhet a koronavírus ellen

Forrás: Shutterstock -
csodaorrspray koronavírus elleni orrspray koronavírus elleni védekezés orrspray koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagyon kedvező eredmények láttak napvilágot egy orrspray-ről, amit hamarosan forgalomba is hozhatnak.

A csodaorrspray-ről egy finn tanulmány közölt részleteket, mely szerint a fejlesztés és tesztelés alatt álló gyógyszer hatékony lehet a koronavírussal szemben. Egy befúvás akár nyolc órán át tartó védelmet is biztosít a vírus ellen. A spray-t eddig egereken tesztelték, a kísérlet pedig kimutatta, hogy a szer segíthet megelőzni a fertőzést, ezáltal a vírus továbbadását is.

– idézte a tanulmány egyik szerzőjét a Napi Doktor.

Több órára is megállíthatja a koronavírust a csodaorrspray Forrás: Shutterstock

Az elsődlegesen az immunhiányos vagy a koronavírus szempontjából magas kockázatú emberek számára kifejlesztett spray egy antitestszerű szintetikus fehérjéből áll. Ez felismeri a covid tüskefehérjéit és átmenetileg meg is állítja a vírust.

A teszteredmények ugyan kecsegtetőek, azonban a tudósok kitértek arra, hogy egyelőre még nem szabad biztosnak venni a csodaorrspray-t. Az elsődleges védelmet továbbra is az oltás jelenti, és a spray nem a vakcina kiváltását, hanem a megelőzést, az önálló védekezést segíti majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.