túlérzékenység mentális fáradság magazin érzelmek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy túlérzékeny ember teljesen máshogy érzékeli a világot, mint mások. Jobban tudatában van az élet apró finomságainak, és sokkal mélyebben dolgozza fel az információkat. Ez azt jelenti, hogy az ilyen emberek általában kreatívak és éleslátóak, de emellett hajlamosabbak stresszelni és túlterhelődni.

Azokat az embereket, akiket az átlagosnál jobban megvisel egy-egy helyzet, vagy alacsonyabban van az ingerküszöbük, gyakran tartják furcsának. Ám valójában ez sok szempontból egy igen szép tulajdonság. A magasságokat, az örömöt, boldogságot ugyanúgy sokkal intenzívebben élik meg, mint a mélységeket. A kedvesség és empátia mások felé nem a gyengeség jele.

A túlérzékeny emberek sokkal mélyebben dolgozzák fel az érzelmeket, gondolatokat, de még az érzékszerveik és érzékenyebbek. Ez egy normális és egészséges dolog, de természetesen ennek is megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Ha sokszor megkaptad azokat a mondatokat, hogy "milyen egy nebáncsvirág vagy" vagy "annyira hisztis vagy", esetleg "te állandóan csak sírsz", ne aggódj, nincs veled probléma, csupán lehetséges, hogy te is a túlérzékenyek táborát erősíted. Hogy ez kiderüljön, íme néhány árulkodó jel, hogy nem hisztis vagy, csupán érzékeny.

Azokat, akiket az átlagosnál jobban megvisel egy-egy helyzet, vagy alacsonyabban van az ingerküszöbük, gyakran tartják furcsának Forrás: Shutterstock

Kikészülsz az agresszió és kegyetlenség minden formájától

Bár egyetlen egészséges ember sem szereti az agressziót, a túlérzékeny embereket sokkal jobban megviseli a kegyetlenség minden formája, mint másokat. Nem is kell közvetlenül a szemtanújának lenni, már az is megviselhet, ha egy filmben vagy a hírekben látsz színészeket, ismeretlen embereket kegyetlenkedni.

Sokszor elfáradsz érzelmileg

A kifejezetten érzékeny emberek, amint belépnek egy szobába, megérzik az ott lévők hangulatát, hiába nem a saját érzelmeikről van szó. Ennek eredményeként sokszor szenvednek érzelmi kimerültségtől.

A kifejezetten érzékeny emberek hajlamosak átérezni mások hangulatát, sokszor szenvednek érzelmi kimerültségtől Forrás: Shutterstock

Ha szorít az idő, te is szorongsz

Az iskolai vetélkedők, vagy röpdolgozatok és minden más, amire szűk időkeret van, olyan mértékű szorongással tölt el, ami a teljesítményt is visszaveti. Felnőttként pedig feszít, ha túl sok tétel van a teendőid listáján, és úgy érzed, nincs elég időd mindennel időben végezni.

Gyakran elvonulsz

Mindegy, hogy introvertált vagy extrovertált vagy, szükséged van egyedül töltött időre. Egy-egy hosszú nap után sokszor érezheted úgy, hogy lehetőség szerint egy csendes, elsötétített szobára van szükséged, ahol határozatlan ideig egyedül lehetsz. Ezzel csökkented a sok inger hatását, és segítesz az érzékeidnek feltöltődni.

Egy-egy hosszú nap után sokszor érezheted úgy, hogy lehetőség szerint egy csendes, elsötétített szobára van szükséged Forrás: Shutterstock

Könnyű megijeszteni

Bár azt mondják, hogy csak az ijedős, akinek rossz a lelkiismerete, ez maradjon inkább a legendák szintjén. Egy túlérzékeny ember még akkor is "készenlétben" van, amikor látszólag teljesen biztonságos a hely és a szituáció.

Kikészítenek a hirtelen hangos zajok

Például amikor valaki elhúz melletted egy motorral, és még jól fel is bőgeti. Akár percekig is képes vagy remegni egy-egy ilyen eset után.

Nem bírod a változást

Megvannak a saját rutinjaid és szokásaid, és ha valami eltérít ezektől, feszültté válsz. Akár még az is rosszul érint, ha a buszon mindig ugyanoda ülsz, egyik nap pedig azt látod, hogy valaki elfoglalta azt a helyet. A változás is lehet pozitív vagy negatív, több idő kell, mire hozzászoksz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.