Ezért ne tartsd soha vissza a tüsszentést: sokat kockáztatsz vele

Forrás: Shutterstock -
allergia reventil2022 tüsszentés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tüsszentés a szervezetünk természetes reflexe, amelynek célja a légutak tisztítása. Az orrnyálkahártya irritációjával indul a folyamat, amelyben több izmunk is részt vesz, hogy végül megszabaduljunk a különböző szennyeződésektől és kellemetlenséget okozó anyagoktól. Nátha, allergia és sok egyéb tényező is okozhatja a tüsszentést, amit nagyon veszélyes visszatartani!

"Egészségedre!" – mondjuk annak, aki tüsszent a közelünkben, és nem véletlenül élünk éppen ezzel a szófordulattal. A tüsszentés reflexe ugyanis a légutak védelmében lép fel: hatására por, pollenek és egyéb szennyező anyagok távoznak nagy sebességgel az orrunkból.

A folyamatot az orrnyálkahártya irritációja indítja el: innen indul üzenet az agyunkba arról, hogy ideje kitisztítani a légutakat. Ezután összehúzódnak a torok és a mellkas izmai, a szemünk pedig becsukódik, majd kitör az elsöprő erejű tüsszentés, ami a 100 km/h-s sebességet is meghaladhatja. Ezalatt a mindössze néhány másodperc alatt rengeteg kórokozó távozik a testünkből, ezért is fontos, hogy mindig zsebkendőbe tüsszentsünk.

Hiába védekező mechanizmus, a folyamatos tüsszögés sok kellemetlenséggel is járhat. Ezt kiválthatja allergia is, ugyanis a köhögés, a vörös szemek, a kaparó torok mellett a szűnni nem akaró tüsszögés szintén lehet a túlérzékenység jele. Ilyenkor a testünk az egyébként ártalmatlan anyagokat is fenyegetésként azonosítja, és folyamatosan próbál "megszabadulni", megtisztulni tőlük. Ha sorozatos tüsszentéstől szenvedünk, amihez orrdugulás, szem-, orr- vagy torokviszketés is társul, akkor okkal gyanakodhatunk arra, hogy allergia áll a tünetek hátterében, ám ennek megállapítása és megfelelő kezelése érdekében mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk.

A tüsszentés hatására por, pollenek és egyéb szennyező anyagok távoznak nagy sebességgel az orrunkból Forrás: Shutterstock

Ha a tüsszögés mellett rossz a közérzetünk is, fáj a fejünk vagy a torkunk, akkor valószínűleg nem allergia lehet a kiváltó ok, hanem nátha.

A két leggyakoribb provokáló tényező mellett azonban még számos tényező kiválthat tüsszögést. Sokan akkor is tüsszentenek, ha erős fénybe néznek – erre a jelenségre a genetika lehet a magyarázat: ilyenkor a fény nemcsak a látóidegeket ingerli, hanem azokat a reflexeket is, amelyek a tüsszentésért felelősek. De az erős fűszerek és illatok is ingerelhetik annyira az orr nyálkahártyáját, hogy tüsszenteni kényszerüljünk, továbbá a penész vagy a levegő magas portartalma miatt is bekövetkezhet a tüsszögés.

Soha ne tartsuk vissza

Habár a tüsszentés természetes reflex, vannak helyzetek, amikor kellemetlenséget okoz, ezért szívesebben elfojtanánk. Holott ez semmiképp nem ajánlott, egyrészt azért, mert akadályozzuk a szervezetünk természetes tisztulását, másrészt pedig egyéb problémákat is okozhatunk magunknak azzal, ha mondjuk a száj vagy az orr befogásával próbáljuk elejét venni a hangos tüsszentésnek. A levegő ilyenkor igen nagy sebességgel távozik, és ha elzárjuk az utat, azzal a fül irányába tereljük, ami a dobhártya megsérülésével, kilyukadásával járhat, ez pedig szédülést vagy akár hallásvesztést is okozhat. A megakadályozott tüsszentés elszakíthatja a hajszálereket a szemben, ami a szem bevérzését okozhatja. Súlyos esetben a hatalmas, befelé ható erő még agyvérzést is okozhat, de a légcső egy részére ugyancsak nagyon nagy nyomást gyakorol. A tüsszentést tehát soha ne tartsuk vissza, és ne is akadályozzuk, hogy a levegő a szájon és az orron át távozzon!

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

Megfázás vagy allergia esetén a kellemetlen orrtüneteket csillapítja a Reventil orrspray. A gyulladáscsökkentő és sejtvédő hatású különleges összetevőt, Ectoin®-t tartalmazó Reventil orrspray természetes módon szünteti meg az orrdugulást, miközben védi és regenerálja az orrnyálkahártyát. Patikában vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.