Így készülj fel hatékonyan a pollenallergia szezonra

allergia pollenallergia allergiaszezon reventil2022 pollen
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lassan, de biztosan búcsút intünk a hideg, téli időjárásnak és végre kezdetét veszi a tavasz. Ám az enyhébb idő egyúttal azt is jelenti, hogy hivatalosan is elkezdődik a pollenszezon.

Az allergiás emberek száma napról napra egyre nő, és számukra a tavasz az egyik legnehezebb évszak, hiszen ilyenkor virágoznak a különféle gyomnövények, valamint a mogyoró, a nyárfa, a nyírfa és még egyéb növények. A polleneket nehezen tudjuk eltávolítani a környezetükből, azonban van néhány módszer, amelynek segítségével csökkenteni tudjuk a szervezetünkbe jutó pollenmennyiséget.

Az allergiás időszakban fontos, hogy a szokásosnál gyakrabban mossunk hajat, így megelőzhetjük, hogy az éjszaka folyamán a hajunkról a párnánkra kerülő polleneket belélegezzük.

Továbbá az allergiát okozó növények virágzási időszakában kerülendő a napközbeni szellőztetés, az ablakokat vagy kora reggel vagy késő este nyissuk csak ki, ilyenkor ugyanis kevesebb pollen kering a levegőben.

Kora reggel vagy este szellőztessünk Forrás: Shutterstock

Érdemes naponta több alkalommal orröblítést végezni, hogy megszabaduljunk a belélegzett pollenszemcséktől, amelyek a nyálkahártyához tapadva fenntartják az allergiás reakciókat. Ez segíthet rövid időn belül csillapítani a tüsszögést és az orrfolyást.

Fontos, hogy rendszeresen takarítsunk az otthonunkban: a gyakori portalanítás, felmosás az allergiaszezonban elengedhetetlen. Ebben az időszakban az ágyneműnket, különösen a párnahuzatokat gyakrabban kell cserélni.

Az allergiásoknak érdemes odafigyelniük az öltözködésre is. Viseljünk kényelmes, pamutból készült ruhaneműt, kerüljük a műszálas darabokat, amelyek irritálhatnak a bőrünket, az ezekben való verejtékezés pedig tovább ronthatja a tüneteket.

Ha szeretnénk a szabadban eltölteni a szabadidőnket, a kirándulásokat érdemes olyan helyre tervezni, ahol alacsony a pollenkoncentráció, ilyenek például a hegyvidékek vagy a gyógybarlangok.

Aki szeretné elkerülni a gyógyszeres kezelést, igénybe vehet különféle természetes összetevőket tartalmazó készítményeket is, amelyek segítségével az allergia kellemetlen tünetei mérsékelhetők.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

Megfázás vagy allergia esetén a kellemetlen orrtüneteket csillapítja a Reventil orrspray. A gyulladáscsökkentő és sejtvédő hatású különleges összetevőt, Ectoin®-t tartalmazó Reventil orrspray természetes módon szünteti meg az orrdugulást, miközben védi és regenerálja az orrnyálkahártyát. Patikában vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.