Koleszterincsökkentőket vizsgáltak: megdöbbentő eredményre jutottak a tudósok

Forrás: Shutterstock -
koleszterin gyógyszer kutatás eredmény szív- és érrendszer sztatin koleszterincsökkentő megdöbbentő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világon több millió ember szenved valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedéstől, amelyeknek hátterében sok esetben a megemelkedett koleszterinszint áll. Ezek a betegek rendszeresen szedik a koleszterincsökkentő gyógyszereket, ám egy friss kutatás szerint lehet, hogy teljesen feleslegesen.

A magas koleszterinszint miatt beszűkülnek az erek, ezáltal lassul a véráramlás, és ha nem kezelik időben, mindez akár súlyos szövődményeket is okozhat. Az eddigi tudományos vélekedés szerint, ha csökken a koleszterinszint, akkor kisebb eséllyel alakulnak ki szív- és érrendszeri betegségek. Az állítást azonban megkérdőjelezte egy ír kutatócsapat, amely egy friss tanulmányban hozta nyilvánosságra az eredményeket.

Egy friss tanulmány szerint nem hatásosak a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek Forrás: Shutterstock

A kutatók szerint az általánosan elfogadott sztatin-kezelés (koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek használata) nincs meggyőző hatással a szív- és érrendszeri betegségek kimenetelére. A szakértők szerint a sztatinok általános előnye csekély és a vizsgálataik alapján nem lehet vele megfelelően kezelni a rossz koleszterin jelenlétét a szervezetben – írja a HVG.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.