6 fizikai tulajdonság, amelyet kizárólag édesapánktól örökölhetünk

Forrás: Shutterstock -
öröklődés genetika magazin egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mulatságos azon tanakodni, hogy a születendő gyermek milyen tulajdonságokat fog örökölni az édesanyjától és az édesapjától. Miben fog majd legjobban hasonlítani egyik-másik szülőjére? A nagyszülők lehet, hogy már előre megjósolják, hogy unokájuk az anyjuk nézését fogja örökölni, vagy hogy olyan magasra nőnek majd, mint az apjuk. Mi az igazság, és valójában mik azok a tulajdonságok, amelyeket a gyerekek csakis édesapjuktól örökölhetnek?

Genetikai tulajdonságaink a szüleink genetikai kódjának kombinációjából, együtteséből adódnak. Míg az édesanyák X-kromoszómát – lévén, hogy a nőknek kettő van belőle -, addig az édesapák egy X vagy egy Y-kromoszómát tudnak továbbadni gyermekeiknek. Utóbbitól függ, hogy a születendő baba végül kislány vagy kisfiú lesz. Fontos, hogy egyes örökölhető tulajdonságok kizárólag az X vagy az Y-kromoszómákon találhatók meg. Ezért, mivel csakis az apák járulhatnak hozzá az Y-kromoszómához, így az ehhez kapcsolódó tulajdonságok mind a baba apjához köthetőek.

Melyek lesznek ezek a fizikai tulajdonságok?

1. Görbe fogak

A gyerek édesanyja hiába rendelkezik hibátlan, egyenes fogsorral, mert ha az apuka nem volt túl szerencsés, és rossz fogazatot örökölt, akkor neki is számos kihívása lesz a fogaival. Legyen szó kisebb-nagyobb fogászati kihívásról, mint fogszuvasodás, fogzománc károsodás vagy akár csak a kuszán álló fogak, mindez az apai genetikán múlik.

2. Magasság

Az anya és az apa génjeiből legalább 700 genetikai variáció felelős a magasság meghatározásáért. Azonban számos módon bizonyították már, hogy minden szülő magassággénje máshogy működik, és a növekedés elősegítésében az apa génjei jelentősebb szerepet játszanak. Így ha már te is hallottad, hogy "Ez a gyerek olyan nagyra nőtt, mint az apja!", akkor az nem véletlen!

Y-kromoszómához köthető tulajdonságokat édesapánktól örököljük Forrás: Shutterstock

3. Gödröcskék

Számos kultúrában a gödröcskék kifejezetten a szépség és a vonzerő szimbólumai. A tudósok valójában hibaként tekintenek rájuk, és úgy gondolják, hogy az arcizmok megrövidülése miatt keletkeztek. Ha az arcodon lévő gödröcskék édesapád arcán is visszaköszönnek, akkor nem kérdés, hogy melyik szülődtől örökölhetted őket.

4. Nem

Az újszülött baba neméért 100%-ban az apukák felelősek. A nemi kromoszómák, azaz az X és Y kromoszómák határozzák meg a születendő gyermek nemét. Mivel az anyáknak két X-kromoszómájuk van, így ők csak X-et adhatnak, ellenben az apákkal, akik véletlenszerűen Y-t is továbbörökíthetnek.

5. Ujjlenyomatok

Az ujjlenyomatok egyedi mintázatúak, és teljesen esélytelen, hogy két egyforma létezzen belőlük! Azonban az könnyen előfordulhat, hogy a baba ujjlenyomata hasonlítani fog az édesapjáéra, hiszen ezt a genetikai tulajdonságot végső soron szintén tőlük örököljük.

6. Tüsszentés

Mindannyiunknak van olyan ismerőse, akit bárhol felismerünk a tüsszentéséről. Lehet, hogy óriási hangerőn teszi, vagy a hapci épp akkor jön ki, amikor belenéz a napba vagy bármilyen fényforrásba. A fentiekhez hasonlóan ez is egy olyan genetikai tulajdonság, melyért csakis az édesapák felelősek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.