Hizlal, megbetegít, vizezik? - 8 tévhit a tejről

tej tejfogyasztás magazin Tej Világnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tej- és tejtermékekkel kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. Ez egyrészt annak köszönhető,  hogy egyre gyakoribb az igazolt tejfehérje- és tejcukor allergia, másrészt a biotermékek népszerűsége elhomályosítja a boltok polcain lévő tejek minőségének értékelését. Emiatt sokakban alakult ki az a vélekedés, hogy a tejfogyasztás haszontalan, sőt, ártalmas lehet. Rántsuk le a leplet ezekről a tévhitekről a tej világnapján!

1. A tejben csak a kalcium van jelen, mint fontos tápanyag

Tény, hogy a tehéntejben magas a csontok számára fontos kalcium, de ezen túl tartalmaz még A-, B1-, B2-, B6-, B12, C-, D- és E-vitamint, valamint folsavat, fehérjét és ásványi anyagokat.

Forrás: Shutterstock

2. A bolti tej vízzel van felhígítva

A lefejt tejből nem lehet kivonni és nem lehet hozzáadni se semmit, mivel a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése előírja, hogy csak azt a terméket lehet tejként árusítani, amely kizárólag tejet tartalmaz, mást, így tehát még vizet sem.

3. A „bolti", azaz UHT tej tartósítószert tartalmaz

Az UHT (Ultra High Temperature Treated) jelző a tejnek egy speciális módon történő tartósítását jelzi. A hőkezelés során kivonják az érlelésben nagy szerepet játszó baktériumokat, tehát semmiféle tartósítószert nem adnak hozzá. A tartós tej azonban nem csupán emiatt áll el olyan sokáig; egy 6 rétegű csomagolás is hozzájárul ehhez, ami megakadályozza, hogy a levegővel és fénnyel érintkezzen.

4. Az UHT tej akármeddig eláll

A hőkezelésnek és a csomagolásnak köszönhetően valóban hosszú ideig eláll a tej, de ez maximum 3-6 hónap.

5. A tej hizlal

A zsíros tej mértéktelen fogyasztása vezethet ugyan testzsír növekedéshez, de ehhez valóban nagyon sokat kell inni. Az aktív életmód melletti tejfogyasztás ugyanakkor hozzájárulhat a fogyáshoz/ a súly megtartásához, mivel a megfelelő kalciumbevitel csökkentheti a súlygyarapodás esélyét.

Forrás: Shutterstock

6. A friss tej mindenki számára biztonsággal fogyasztható

A frissen fejt és átszűrt tej sok ember számára túl zsíros, ezért könnyen előfordulhat, hogy egy pohár fogyasztását követően fájni kezd a gyomor. Van azonban egy másik „veszélye" is. A kimért tej olyan mikroorganizmusokat tartalmazhat, melyek károsak az emberi szervezet számára. Az ilyen tartalmú tejet a gyárak nem veszik át, mivel nagyon szigorú normáknak kell megfelelnie.

7. A tej nagyban felelős a csontritkulásért

A kalciumra szervezetünknek nagy szüksége van, de képtelen előállítani így külső forrásokból kell a megfelelő mennyiséget bevinni – ez egy felnőtt számára 1000-1200 mg. A tejben az ember számára kiválóan hasznosítható kalcium van, így rendszeres fogyasztásával csökken a csontritkulás esélye, illetve mértéke.

Tehéntej vagy növényi tejek? Mikor, melyiket válasszuk?

Ma már számos növényi tej is kapható a piacon, amit bárki fogyaszthat. Felmerül azonban a kérdés, hogy ha szervezetünk tolerálja a tejterméket, érdemes-e növényi tejekre váltani, s ha igen, miért? Olvasd tovább!

8. A laktóz- és tejfehérje-érzékenység igazolja, hogy az ember alkalmatlan a tehéntej fogyasztására

Bár a modern társadalmunkban sokkal több embert érint a laktóz- és tejfehérje-érzékenység, ez nem azt jelenti, hogy a tej ártalmas lenne. Régebben is épp úgy voltak olyan emberek, akik nem tudták lebontani a tejben lévő cukrot vagy érzékenyen reagáltak a tejfehérjére, épp csak nem diagnosztizáták őket. Nem véletlen, hogy kialakult a savanyítással előállított tejtermékek kultúrája – joghurt, kefir -, hiszen már elődeink között is voltak a nyers tejre érzékeny személyek.

Mennyi tejet ajánlott fogyasztani?

Egy felnőtt napi kalciumszükségletének nagy részét már napi fél liter 1,5 százalékos zsírtartalmú tej, vagy 5 dl kefir/ joghurt fedezi. Ez a mennyiség könnyedén beilleszthető a napi étkezési rutinba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.