Hizlal, megbetegít, vizezik? - 8 tévhit a tejről

tej tejfogyasztás magazin Tej Világnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tej- és tejtermékekkel kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban. Ez egyrészt annak köszönhető,  hogy egyre gyakoribb az igazolt tejfehérje- és tejcukor allergia, másrészt a biotermékek népszerűsége elhomályosítja a boltok polcain lévő tejek minőségének értékelését. Emiatt sokakban alakult ki az a vélekedés, hogy a tejfogyasztás haszontalan, sőt, ártalmas lehet. Rántsuk le a leplet ezekről a tévhitekről a tej világnapján!

1. A tejben csak a kalcium van jelen, mint fontos tápanyag

Tény, hogy a tehéntejben magas a csontok számára fontos kalcium, de ezen túl tartalmaz még A-, B1-, B2-, B6-, B12, C-, D- és E-vitamint, valamint folsavat, fehérjét és ásványi anyagokat.

Forrás: Shutterstock

2. A bolti tej vízzel van felhígítva

A lefejt tejből nem lehet kivonni és nem lehet hozzáadni se semmit, mivel a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése előírja, hogy csak azt a terméket lehet tejként árusítani, amely kizárólag tejet tartalmaz, mást, így tehát még vizet sem.

3. A „bolti", azaz UHT tej tartósítószert tartalmaz

Az UHT (Ultra High Temperature Treated) jelző a tejnek egy speciális módon történő tartósítását jelzi. A hőkezelés során kivonják az érlelésben nagy szerepet játszó baktériumokat, tehát semmiféle tartósítószert nem adnak hozzá. A tartós tej azonban nem csupán emiatt áll el olyan sokáig; egy 6 rétegű csomagolás is hozzájárul ehhez, ami megakadályozza, hogy a levegővel és fénnyel érintkezzen.

4. Az UHT tej akármeddig eláll

A hőkezelésnek és a csomagolásnak köszönhetően valóban hosszú ideig eláll a tej, de ez maximum 3-6 hónap.

5. A tej hizlal

A zsíros tej mértéktelen fogyasztása vezethet ugyan testzsír növekedéshez, de ehhez valóban nagyon sokat kell inni. Az aktív életmód melletti tejfogyasztás ugyanakkor hozzájárulhat a fogyáshoz/ a súly megtartásához, mivel a megfelelő kalciumbevitel csökkentheti a súlygyarapodás esélyét.

Forrás: Shutterstock

6. A friss tej mindenki számára biztonsággal fogyasztható

A frissen fejt és átszűrt tej sok ember számára túl zsíros, ezért könnyen előfordulhat, hogy egy pohár fogyasztását követően fájni kezd a gyomor. Van azonban egy másik „veszélye" is. A kimért tej olyan mikroorganizmusokat tartalmazhat, melyek károsak az emberi szervezet számára. Az ilyen tartalmú tejet a gyárak nem veszik át, mivel nagyon szigorú normáknak kell megfelelnie.

7. A tej nagyban felelős a csontritkulásért

A kalciumra szervezetünknek nagy szüksége van, de képtelen előállítani így külső forrásokból kell a megfelelő mennyiséget bevinni – ez egy felnőtt számára 1000-1200 mg. A tejben az ember számára kiválóan hasznosítható kalcium van, így rendszeres fogyasztásával csökken a csontritkulás esélye, illetve mértéke.

Tehéntej vagy növényi tejek? Mikor, melyiket válasszuk?

Ma már számos növényi tej is kapható a piacon, amit bárki fogyaszthat. Felmerül azonban a kérdés, hogy ha szervezetünk tolerálja a tejterméket, érdemes-e növényi tejekre váltani, s ha igen, miért? Olvasd tovább!

8. A laktóz- és tejfehérje-érzékenység igazolja, hogy az ember alkalmatlan a tehéntej fogyasztására

Bár a modern társadalmunkban sokkal több embert érint a laktóz- és tejfehérje-érzékenység, ez nem azt jelenti, hogy a tej ártalmas lenne. Régebben is épp úgy voltak olyan emberek, akik nem tudták lebontani a tejben lévő cukrot vagy érzékenyen reagáltak a tejfehérjére, épp csak nem diagnosztizáták őket. Nem véletlen, hogy kialakult a savanyítással előállított tejtermékek kultúrája – joghurt, kefir -, hiszen már elődeink között is voltak a nyers tejre érzékeny személyek.

Mennyi tejet ajánlott fogyasztani?

Egy felnőtt napi kalciumszükségletének nagy részét már napi fél liter 1,5 százalékos zsírtartalmú tej, vagy 5 dl kefir/ joghurt fedezi. Ez a mennyiség könnyedén beilleszthető a napi étkezési rutinba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.