Szlávik János elárulta, el lehet-e kapni a majomhimlőt úgy, hogy egy fertőzött mellett utazunk

Szlávik János fertőzött majomhimlő fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Alighogy fellélegeztünk a koronavírus-járványból, már az egész világ a majomhimlő miatt retteg, ami Európában is felütötte a fejét.

Az elmúlt napokban Európa több országában vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzött embereket, legutóbb Bécsben találtak egy gyanús esetet. Sokan az újabb pandémia miatt aggódnak, és attól félnek, alighogy visszaállt minden a normális kerékvágásba, megint kezdődik az egész elölről.

Eddig kizárólag behurcolt esetekről volt szó: a betegséget a lappangási időszakban vitték be az érintettek Nigériából az Egyesült Államokba. Abban, ami most zajlik, az a furcsa, hogy a mostaniak nem ilyen behurcolt esetek. Vagyis a most érintettek – egyiküket kivéve – nem jártak a betegségüket megelőzően Afrikában

– magyarázta Szlávik János a Mandinernek.

Majomhimlős eset Forrás: WHO/Nigeria Centre for Disease Control

Az infektológus főorvos elmondta, hogy nem tartja valószínűnek, hogy a koronavírushoz hasonló járvány alakul ki a majomhimlő miatt, főleg, hogy a továbbadásához szoros kontaktusra van szükség.

Ha valaki utazik egy fertőzött mellett, úgy tuti nem lehet elkapni

- mondta Szlávik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.