Bizonyítottan rákot okoznak egyes húskészítmények: ezeket a termékeket jobb, ha elkerülöd

Forrás: Shutterstock -
hús vastagbélrák kutatás nitrát nitrit húskészítmény rák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A francia egészségügyi hatóságok hónapokon át végzett kutatásának eredményét publikálta nemrég a Le Figaro. A tudósok megállapították, hogy összefüggés áll fenn a vastagbélrák kockázatának növekedése, valamint a nitritet és nitrátot tartalmazó húskészítmények fogyasztása között.

A nitrátvegyületeket arra használják, hogy meghosszabbítsák a sertéshúsok és a különféle húskészítmények (felvágottak, sonkák) eltarthatósági idejét. Emellett ez a vegyület képes megakadályozni, hogy a baktériumok, melyek a halálos botulizmust is okozzák, ne szaporodhassanak el a húsokban.

Forrás: Shutterstock

Az emésztőrendszerbe bekerülő nitritek valószínüleg rákkeltőnek minősülnek, ezért a francia egészségügyi hatóság azt javasolja a lakosság számára, hogy mindenki csökkentse ezen ételek és termékek fogyasztását. Az Egészségügyi Világszervezet pár évvel ezelőtt egy ehhez nagyon hasonló megállapítást tett közzé, akkor a feldolgozott húst, különösen a felvágottakat rákkeltő anyagnak minősítette, melyek elősegíthetik a vastagbélrák kialakulását.

A sertéshús-feldolgozók, a fogyasztói szövetségek és a Rákellenes Liga közt éles vita zajlott az elmúlt hónapokban, ugyanis utóbbi képviselői a nitrátvegyületek betiltása mellett érveltek – írja az Origo.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.