takarításmánia mánia tisztaságmánia magazin kényszerbetegség kényszeresség pszichés betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rendet és a tisztaságot mindenki, ám az utat, ami elvezet odáig, csak nagyon kevesen szeretik, sőt a legtöbben ki nem állhatják, ha porszívózással vagy a fürdő suvickolásával kell tölteniük a szabadidejüket. Akadnak azonban olyanok is, akik minden nap kényszeresen takarítanak.

Az, ha valaki szereti a tisztaságot, és rendszeresen, akár hetente többször is takarít, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy kényszeres vagy mániás. Ugyanakkor, aki minden nap több órán át képes takarítani, sőt, ha nem foghat szivacsot és fertőtlenítőt a kezébe, akkor frusztrálttá válik, annak érdemes szakemberhez fordulnia.
A tisztaságmánia egyfajta kényszerbetegség, amely nagyjából a lakosság 2 %-át érinti – leginkább a nőket.

A kényszerbeteget állandóan ismétlődő kellemetlen gondolatok gyötrik, amelyeket ismétlődő cselekedetekkel igyekszik levezetni.

A tisztaságmánia tekintetében például valaki azért mos egy nap negyvenszer kezet, mert úgy érzi, piszkos. A piszok és a fertőzés kényszergondolata pedig az érintettnél különféle kényszercselekedeteket szül, ebben az esetben kézmosást - avagy fürdést, folyamatos takarítást, rendrakást vagy fertőtlenítést.

A piszok és a fertőzés kényszergondolata az érintettnél különféle kényszercselekedeteket szül Forrás: Shutterstock

Mikortól túl sok?

Teljesen érthető, ha valaki egy nap többször megmossa a kezét, ám az már igazán túlzás, amikor óránként teszi, főleg, amennyiben mindez folyamatos fertőtlenítéssel párosul.

Szintén intő jel lehet, ha valaki megszállottan törekszik a szimmetriára, állandóan rendezgeti az asztalát, a polcokat,

de az sem mindegy számára, hogy hány díszpárna van a kanapén, vagy hogy hol és hogyan áll a tévé távirányítója. Ha pedig nincs minden a helyén, foltot talál a parkettán, hajszálat a mosdókagylóban, akkor mérhetetlen feszültség keríti hatalmába – sőt még dühbe is gurul.

Ha nincs minden a helyén, foltot talál a parkettán, hajszálat a mosdókagylóban, akkor mérhetetlen feszültség keríti hatalmába Forrás: Shutterstock

A kényszeres rendmánia első hallásra nem tűnik igazán zavarónak, ám aki ettől a betegségtől szenved, az olyan szinten rabja a tisztaságnak és olyan szinten frusztrálja a vélt vagy valós rendetlenség, hogy

akár naponta több órát is eltölthet takarítással, folyamatos tisztálkodással, amely már a normális életvitelt is negatívan befolyásolja.


Okok és megoldások

Ahhoz, hogy valakiről kimondják, hogy kényszeres tisztaságmániában szenved, a tüneteknek legalább két hétig fenn kell állniuk és a kényszeres cselekvésnek legalább napi egy órán át kell tartania vagy olyan gyakorinak kell lennie, amely a normál életvitelre jelentős hatással van.

Bár a kényszeres takarítás viszonylag gyorsan és egyszerűen felismerhető, a kiváltó okot nagyon nehéz meghatározni. Rend- és tisztaságmániát – akárcsak a többi kényszerbetegséget –

okozhat genetikai hajlam, biokémiai zavar, de kiválthatják egyéb, akár pszichológiai tényezők is.

A szakemberek pszichoterápiát is ajánlanak, amelyen belül leginkább a viselkedésterápia tűnik hatásosnak Forrás: Shutterstock

Így aki ebben a betegségben szenved, az örökölhette, köszönheti egyes agyi területek funkciózavarának, de például a szobatisztaságra való szoktatás, a szülők válása vagy más gyerekkori traumák is közrejátszhatnak a kialakulásában.

A kényszerbetegségeknél, így a tisztaságmániánál is kétféle terápiát szoktak alkalmazni a szakemberek. Egyrészt gyógyszeres kezelést javasolnak, amely során különféle antidepresszánsokat, hangulatjavítókat írnak fel a páciensnek, másrészt pszichoterápiát ajánlanak, amelyen belül leginkább a viselkedésterápia tűnik hatásosnak.

Az Ágnes asszony szindrómáról további részleteket itt is olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.