andropauza hormon férfiklimax tesztoszteron klimax androgén magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha meghalljuk, hogy klimax, azonnal az 50-es éveik elején járó nők jutnak az eszünkbe, holott a változókorral a férfiaknak is ugyanúgy meg kell küzdeniük. Nem ugyanazokkal a tünetekkel, nem ugyanazzal az intenzitással és végeredménnyel köszönt be, mint a hölgyeknél a menopauza, de az andropauza is határozottan jelez az uraknak, hogy itt most egy új élet kezdődik. Ezért beszéljünk most a férfiklimaxról!  

Az andropauza, más néven a férfiakat érintő klimax többnyire 50-55 éves kor környékén kezdődik, de ahogy a nőknél, az uraknál is előfordulhat, hogy valaki jóval korábban, akár egészen fiatalon, 35 éves kora környékén tapasztal már változókori tüneteket, melyeket hormonváltozás okoz.

Tesztoszteron, a férfi nemi hormon

Valamilyen összeüggésben a tesztoszteronról talán már mindenki hallott. Ha máshonnan nem, akkor a testépítésből biztosan mindenki számára ismert férfi nemi hormon sok mindenért felelős: például a férfias jellegért, a dús szörzetért, a mély hangért és a nemzőképességért is.

Sokáig hitte azt a tudomány, hogy a hormonszintek változásait az öregedés okozza, ma már tudjuk, hogy ez pont fordítva van: a hormonszintcsökkenés okozza az öregedést. És itt van is egy nagy különbség a menopauza és az andropauza között. Míg a nők ösztrogéntermelése a petefészkekben a nullára csökken, a férfiak tesztoszterontermelése a herékben nem szűnik meg teljesen a változókor során. Tehát, miközben a hiánya érezteti a hatásait, a termékenység a férfiaknál sosem szűnik meg egészen, legfeljebb csak erősen csökken.

Az andropauza legjellemzőbb tünetei és következményei

Ahogy bizonyos tünetek, úgy egyes következmények is nagyon hasonlóak a férfi- és női klimax esetében is.

A férfiak fele megtapasztalja a libidócsökkenést Forrás: Shutterstock
  • Szexuális zavarok:
    - a férfiak fele megtapasztalja a libidócsökkenést, már nem kívánják olyan sűrűn a szexet;
    - potenciazavarok jelentkezhetnek, pl. a férfiak 70 százaléka észleli a reggeli erekció hiányát;
    - a vérmegtartási képesség különböző mértékű csökkenése is megjelenhet, ami a teljes impotenciáig is vezethet;
    - az ondó mennyiségének minimálisra csökkenése és minőségének romlása is jelentkezik, így a középkorú férfiak nemzőképessége jóval gyengébb lesz, mint korábban volt.
  • Fáradékonyság, kimerültség: ez az a tünet, mely a legtöbb férfinál jelentkezik, 80 százalékuk küzd a fizikai aktivitás csökkenéséhez vezető problémával.
  • Koncentráció- és memóriazavar
  • Nő a testzsír mennyisége
  • Kopaszodás, testszőrzet ritkulása
  • Ingerlékenység
  • Depresszió, önértékelési zavarok, és megjelenhet a kapuzárási pánik is.
  • Alvászavarok
  • Fokozott izzadás, hőhullámok
  • Izom- és ízületi fájdalmak
  • Csontritkulás: a combnyaktörés veszélye tapasztalatok alapján nagyobb, mint a nőknél
  • Romlik a látás: ahogy a nőknél, úgy a férfiaknál is jelentkezik 45 éves kor után a presbyopia, azaz csökken a szem közeli tárgyakra való fókuszálási képessége
  • Nő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata
  • Gyengül az immunrendszer
  • Vizelettartási nehézségek

A férfiak számára is van segítség

Nem csak, hogy van, de sok esetben még hatékonyabb is, mint a nők változókori panaszainak esetén. Ám segíteni csak annak lehet, aki kéri, ezért arra biztatjuk az urakat (is), hogy ha problémájuk akad, keressenek fel szakembert, hiszen az intim bajokra is van megoldás, és az bizony nem a szemérmesség.

A férfiak köztudottan nem szeretnek urológushoz járni - ahogy más orvosokhoz sem -, ám 50 felett már nagyon fontos lenne egy szakrendelés felkeresése. Különösen azért, mert ebben a korban nő a jó- és sajnos a rosszindulatú prosztatabetegségek esélye is.

Alapos orvosi kivizsgálás után, szigorú orvosi ellenőrzés mellett a férfiaknál is lehetséges a hormonpótlás, ami helyreállítja a tesztoszteronszintet. Ám, mint minden hormonkezelésnek, ennek is megvannak a kockázatai.

Az életmódváltás az egyik legfontosabb tényező: a fehérjedús, zsírszegény táplálkozás, a rendszeres testmozgás a középkorú férfiaknak is javasolt, hiszen segíti a normál testsúly megtartását.

Intim tornagyakorlatokkal a potencia -és húgyúti problémák is jelentős mértékben orvosolhatók. A stressz csökkentése, a nyugodt családi és munkahelyi légkör is nagyon fontos lenne (mindannyiunknak), de talán ez utóbbit a legnehezebb megvalósítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.