Kiderült, mennyire van jó hatással az emberi szervezetre a teafogyasztás

Forrás: Shutterstock -
várható élettartam tanulmány jótékony hatás tea
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy nagyszabású amerikai kutatás szerint a tea az egészséges étrend részének tekinthető, és a teázók várható élettartama egy kicsit hosszabb is lehet, mint azoké, akik nem isznak teát.

A kutatások már korábban kiderítették, hogy a teában például gyulladáscsökkentő anyagok is vannak. A zöld tea egészségügyi előnyei ismertek már a Kínában és Japánban folytatott kutatások alapján, az új tanulmány pedig a fekete teára is kiterjesztette ezeket.

Az amerikai Országos Rákkutató Intézet kutatásában csaknem félmillió brit felnőtt teázási szokásait vizsgálták, és a résztvevők életét 14 évig követték.

Megállapították, hogy a napi két vagy több csésze tea elfogyasztása 9-13 százalékkal csökkentette a bármilyen egészségügyi okból bekövetkező halálozás kockázatát azokkal szemben, akik nem teáztak.
A tea hőmérséklete, illetve az, hogy tejjel vagy cukorral fogyasztották, nem befolyásolta az eredményeket.

Kiderült, mennyire van jó hatással az emberi szervezetre a teafogyasztás Forrás: Shutterstock

A teázás kedvező élettani hatását az Annals of Internal Medicine című folyóiratban hétfőn publikált tanulmány a szívbetegségek okozta halálozás esetében is megállapította, de a daganatos betegségek esetében az előny nem volt egyértelmű. Mint a kutatók írták: elképzelhető, hogy a résztvevők körében nem következett be annyi rákbetegség okozta halálozás, hogy kimutatható legyen a teázás kedvező hatása.

A tanulmány szerzői ugyanakkor rámutattak, hogy kutatásuk az emberek szokásainak és egészségi állapotának megfigyelésén alapul, és nem tudja bizonyítani az ok-okozati összefüggéseket.

Marion Nestle, a New York-i Egyetem élelmiszertudományi professzora a tanulmány óvatos értelmezésére figyelmeztetve megjegyezte, hogy az ehhez hasonló megfigyelésen alapuló kutatások mindig felvetik a kérdést: "van-e valami más is a teafogyasztókban, ami egészségesebbé teszi őket?".

A tanulmány vezető szerzője, Maki Inoue-Choi leszögezte, hogy nem áll rendelkezésükre elegendő bizonyíték, amely alapján a teázási szokások megváltoztatását tudnák javasolni. Ugyanakkor hozzátette: ha valaki már napi egy csésze teát fogyaszt, az szerinte rendben van, és jó teázást kívánt hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.