Milyen okok állhatnak a töredezett körmök mögött?

Forrás: Freepik -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A témát már számtalanszor körbejárták sokféle felületen, sokféle cikkben, azonban az alábbi okokat kevésbé szokták számba venni, ha a törékeny körmökről van szó. Milyen okok állhatnak a háttérben, és hogyan tudjuk elejét venni a dolognak?
Forrás: Freepik

Ismert okok – amiket mindenhol olvasunk

A vitaminok hiánya és persze a hormonális háztartás felborulása az, amiket általában mindenhol emlegetnek. A cink, a B-vitaminok és a biotin hiánya többek között nagymértékben befolyásolhatja a körmök minőségét. A hormonrendszer felborulása pedig nem csak a pajzsmirigytől függ. Alapvetően ha felborul a hormonháztartásunk, a szervezetünk már rosszabb felszívódással dolgozik. Mi okozhatja ezt?

Túl sok stressz, túl sok mesterséges adalék

Mindkettő negatív irányba tolja a megfelelő hormonműködést, ez pedig kihatással lesz nem csak körmünk erősségére, de az egész testünk állapotára. Bizonyára sokan megfigyelték már, hogy például pattanásosak lesznek egy-egy stresszesebb időszak alatt. Nos, ez az elváltozás észrevétlenül valójában a körmünket is érinti. Tanuljuk meg tehát jól kezelni a stresszt, vagy kezdjük el felszámolni azokat a részleteket belőle, amelyre nincs is szükségünk. Megtanulhatunk pár stresszoldó meditációs technikát is, a túlságosan feldolgozott ételeket pedig lehetőleg kerüljük. Ha ezt a problémát nem kezeljük, akkor semmilyen körömerősítő, szépségvitamin vagy kézkrém sem fog segíteni a körmünk állapotán.

Bélflóraproblémák

Nem véletlenül mondják, hogy a testünk legfontosabb szerve a bélrendszerünk, ami lényegében az immunrendszer egyik fő irányítójának számít. A bélflóra működése nem csak azt határozza meg, hogy mennyire vagyunk hízékonyak, hanem azt is, hogy mennyire jó a szórványmagyartanításunk. Már pedig a stressz és az egészségtelen életmód rossz irányba fordítja a bélflóra mikrobiomjainak állapotát. A bőrünk kiszáradása, a körmünk töredezettsége is lehet erre a felhívó jel. Ráadásul még olyan bagatell problémák is okozhatják ezeket a tüneteket, mint egy egyszerű ételallergia, ami szintén a bélflórára lesz negatív hatással. Ezért minden irányba érdemes elindulni ilyenkor, ha fel akarjuk deríteni a fő okokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.