Tuti tippek a felfázás kezelésére: ezért ne vedd félvállról az enyhe tüneteket

Forrás: Shutterstock -
felfázás hólyaghurut baktérium urzinol2022 gyógynövény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte nincs olyan, aki legalább egyszer ne találkozna az élete során a hólyaghurut, köznyelven felfázás tüneteivel. Ezt a gyakori betegséget a legnagyobb elővigyázatosság ellenére sem tudjuk teljesen biztosan elkerülni, de kellő odafigyeléssel az enyhe tünetek jelentkezésekor orvosolhatjuk a bajt.

A hólyaghurut kialakulása

A közhiedelemmel ellentétben nemcsak akkor „fázhatunk fel", ha hideg van, hanem nyáron is megbetegedhetünk. Az altest lehűlése szerepet játszhat ugyanis a hólyaghurut kialakulásában, hiszen olyankor meggyengül szervezetünk helyi védekezőrendszere, így a kórokozók könnyebben szaporodnak el. Tehát valójában baktériumfertőzésről van szó, amit az esetek legnagyobb százalékában az E. coli bélbaktérium okoz. A húgycső külső nyílása, a hüvelybemenet és a végbélnyílás közelsége miatt a kórokozók akadálytalanul megtelepedhetnek a húgycső közelében. A mindössze néhány centiméteres női húgycsövön át pedig igen könnyen elérik a hólyagot. A hólyagba feljutott baktériumok rendkívül gyorsan képesek megtapadni és szaporodni, így már az első tünetek jelentkezésekor lépnünk kell, hogy ne váljon súlyosabbá a betegségünk.

A hólyaghurut valójában baktériumfertőzés miatt alakul ki Forrás: Shutterstock

A hólyaghurut megelőzése

Ahogyan már szó volt róla, teljes biztonsággal nem tudjuk elkerülni, de néhány alapszabályt betartva kisebb eséllyel leszünk betegek. Tehát – pláne, ha hajlamos vagy a felfázásra – nyáron se üldögélj hideg felületen, és a járólapon se mezítláb mászkálj. A fürdőruhádat úszás után cseréld át szárazra, és akkor se maradjon rajtad a vizes ruha, ha megázol. Bármilyen meleg is van, éjszaka legalább a derekadat takard be egy vékony pléddel. Ha már hűvös az idő, viselj olyan felsőket, amelyek védik a hasadat-derekadat; ha kirándulni mész, hasznos lehet a derékmelegítő vagy egy aláöltöző és természetesen a vastag talpú, meleg cipő, hogy semmiképp ne fázz meg. Az is fontos, hogy mindig időben menj vécére, ne tartogasd a vizeletet, gondoskodj a hólyag rendszeres és teljes ürítéséről. Ha túl sokáig van a vizelet a hólyagban, az szintén a baktériumok elszaporodásához vezet. Lényeges, hogy mindig igyál elég folyadékot, ugyanis a besűrűsödött vizelet kedvez a baktériumok szaporodásának.

A hólyaghurut tünetei

A hólyaghurut tünetei jellegzetesek: gyakori vizelési inger, miközben egy alkalommal csak nagyon kevés – sokszor zavaros, rossz szagú – vizelet ürül, pisilés közbeni égő-csípő érzés, alhasi fájdalom. Az egyszerű hólyaghurut sok esetben magától gyógyul, illetve jól reagál a korai tünetek jelentkezésekor elkezdett kezelésre, de előfordul, hogy krónikussá vagy súlyosabbá válik. A komplikált hólyaghurut lázzal, levertséggel, véres vizelettel jár: ha ilyet tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz.

A hólyaghurut jellegzetes tünete a gyakori vizelési inger Forrás: Shutterstock

Kihez fordulj, ha megbetegedtél?

A hólyaghurut tüneteinek jelentkezésekor sokan tanácstalanok, hogy milyen orvoshoz menjenek. Első körben lehet, hogy a háziorvos is tudja, mit tegyél, de még jobb, ha urológust vagy nőgyógyászt keresel fel a problémáddal, aki a tüneteid meghallgatásán túl vizsgálatokat is végez. Ez akkor különösen fontos, ha visszatérő a problémád, tehát évente legalább háromszor hólyaghurutod van.

Így kezeld az enyhe tüneteket

Arról már szó esett, hogy az enyhe hólyaghurut sokszor spontán vagy otthoni kezelés hatására meggyógyul. A legtöbb esetben tehát nincs szükség antibiotikumra. Ha időben elkezdesz sok folyadékot fogyasztani és ezáltal jól átmosni a húgyutakat, illetve beszerzel a patikában olyan gyógynövényalapú készítményt, ami jó a felfázásra, a hólyaghurut kezdeti enyhe tünetei antibiotikum szedése nélkül is elmúlhatnak.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

Az Urzinol medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.